Privatøkonomi

Turbo på kursfald: Udenlandske investorer vender boligobligationer ryggen

Det er ikke kun den buldrende inflation og uroen på de globale finansmarkeder, der er årsagen til, at boligrenterne er steget så meget.

Artiklens øverste billede
De høje renter betyder, at det bliver sværere og sværere at blive kreditgodkendt. Det rammer både købere og sælgere. Foto: Colourbox

En god nyhed om boligrenterne for tiden er, at de står stille. Så at japanske investorer kun har solgt ud af danske boligobligationer for 0,1 mia. kr. i august, må høre med i den kategori.

Japanerne er vigtige for det danske obligationsmarked. I begyndelsen af 2021 ejede de boligobligationer for 110 mia. kr. Men siden har der været udsalg måned for måned. Alene i år er der foreløbig solgt for 23 mia. kr.

»Spørgsmålet er, om japanske investorer nu har fået solgt det, de ønsker, eller blot holdt ferie i august i så stor stil, at de ikke havde tid til at sælge ud. Det vil de kommende måneder give et fingerpeg om,« skriver Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard i en kommentar til de nye tal.

I dag ejer japanske investorer for ca. 75 mia. kr. Det er et markant fald på halvandet år. Japanere ejer nu lidt mere end hver 20. realkreditlån med fast rente mod hvert 12. lån i begyndelsen af 2021.

Udenlandske investorer sidder på knap hver tredje danske realkreditobligation og er derfor helt afgørende for boligrenterne herhjemme.

Med til historien hører, at der i 2022 er kommet færre realkreditlån med fast rente. Det skyldes, at rekordmange er blevet indfriet til underkurs.

Ved en sådan omlægning falder gælden, og det trækker i sig selv den samlede udstedelse ned. Samtidig er ca. 40 pct. af de konverteringslystne skiftet til variabel rente i forbindelse med disse omlægninger.

Men det ændrer ikke ved, at udenlandske og især japanske investorer har være mere ivrige efter at sælge deres realkreditobligationer end danske. Dermed er ejerandelen faldet i år.

For internationale investorer er de mange indfrielser i utide en torn i øjet og formentlig med til, at interessen falder så drastisk. Hver gang en obligation bliver indfriet i utide, skal en investor ud og finde en ny. Det er ikke alene et irritationsmoment, men også en ekstra omkostning.

Mange boligejere har kunnet glæde sig over kursfaldene, fordi de har skåret op mod 40 pct. af deres gæld. Det er i sagens natur dårligt for de investorer, der har set deres investeringer faldet voldsomt i kurs.

»Det får nogle udenlandske investorer til at trække følehornene til sig,« fastslår Sune Malthe-Thagaard.

Færre udenlandske investorer giver i sig selv lidt højere boligrenter, men ellers er det i høj grad rentebevægelserne på de globale finansmarkeder, der spiller hovedrollen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.