Privatøkonomi

Mange danskere går glip af en stor pensionsgevinst

Trods store gevinster for de fleste, som benytter aldersopsparing, er brugen af den pensionsform begrænset.

Artiklens øverste billede
Aldersopsparingen giver en økonomisk fordel for de fleste danskere. Men flere selskaber tøver med at udbrede ordningen for alvor. Foto: Martin Kurt Haglund

Gevinsten ved at spare mest muligt op på en aldersopsparing kan for en almindelig lønmodtager være på flere hundrede tusinde kroner. Alligevel er udbredelsen begrænset. Besværlig administration og børnesygdomme har fået pensionssektoren til at holde igen.

Nu bliver aldersopsparingen forbedret, og politikerne vil fjerne de væsentligste knaster ved pensionsformen. Ifølge PKA øger de nye forbedringer fordelen for et typisk PKA-medlem ved fra sin 30 års-fødselsdag at betale mest muligt ind på aldersopsparingen med 119.000 kr. til 376.000 kr. før skat over et livsforløb. Det svarer til 233.000 kr. efter skat.

»Det er en stor gevinst for vores medlemmer, som automatisk skyder mest muligt ind på en aldersopsparing. Men der er stadig mange danskere, som nærmest ikke har hørt om produktet. Vi skylder som sektor at få bredt aldersopsparingen mere ud nu, hvor politikerne har lyttet til vores indvendinger,« pointerer Tomas Frydenberg, som er medlemsdirektør i PKA.

Vi fik lavet en undersøgelse for et par år siden, som viste, at over 95 pct. af medlemmerne havde økonomisk fordel af aldersopsparingen, men kun 20-25 pct. ville vælge den af sig selv.

Tomas Frydenberg, medlemsdirektør, PKA

I forbindelse med vinterpakken blev beløbet, der kan skydes ind på en aldersopsparing, forhøjet, og et bredt politisk flertal har lovet, at indbetaling på en aldersopsparing ikke fra 2024 risikerer at påvirke andre sociale ydelser som boligstøtte. Allerede fra årsskiftet vil der ikke længere blive modregnet i partners folke- eller førtidspension.

Tomas Frydenberg siger, at det ikke er nok, at selskaberne har aldersopsparingen på hylden, for som opsparer er det tilsyneladende svært at vælge en opsparing uden skattefradrag nu mod at få en større gevinst som pensionist.

»Vi fik lavet en undersøgelse for et par år siden, som viste, at over 95 pct. af medlemmerne havde økonomisk fordel af aldersopsparingen, men kun 20-25 pct. ville vælge den af sig selv,« siger Tomas Frydenberg.

PFA Pension er et af de store kommercielle selskaber, hvor firmapensionskunderne selv skal vælge aldersopsparingen. Der bliver rådgivet om produktet, men aldersopsparingen er ikke en del af standardanbefalingen, og kun få indbetaler til aldersopsparing.

»Der er ingen tvivl om, at aldersopsparing med det højere beløb og uden risiko for modregning i ens partners folkepension eller førtidspension er blevet mere interessant for vore kunder. Vi vil helt sikkert anbefale aldersopsparingen til flere,« fortæller PFA’s privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen.

Hun vurderer, at efter politikerne har ændret reglerne, så ordningen er blevet mere fordelagtig, vil aldersopsparing sandsynligvis blive en del af PFA’s standardanbefalinger senest i 2024, hvor al modregning i sociale ydelser skulle være væk.

»Det er noget, vi vil se på, for der kan være mange penge at tjene ved at bruge aldersopsparingen som bundskattebetaler,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

Danica Pension er mere tilbageholdende. Cheføkonom Mads Moberg Reumert kalder aldersopsparingen for et godt produkt til mange pensionsopsparere.

»Vi har produktet på hylden og rådgiver om det, men efterspørgslen er lille. Samtidig er der stadig udfordringer, så længe der kan ske modregning i sociale ydelser. Vi vil nok gerne se politikernes tilsagn om at fjerne al modregning blive til virkelighed, før vi tager stilling til, om aldersopsparingen skal være en del af vores standardanbefalinger,« siger Mads Moberg Reumert.

Pension Danmark har i flere år i lighed med PKA indbetalt mest muligt til aldersopsparingen for medlemmer, der ikke får indtægtsafhængige sociale ydelser. Også Industriens Pension er nu begyndt at indbetale mest muligt, medmindre medlemmerne vælger det fra.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.