Privatøkonomi

Pensionisters økonomi kan blive bedre end frygtet næste år

Trods historisk ringe afkast for de ældste pensionsopsparere i markedsrente venter PFA kun at måtte sænke pensionerne beskedent næste år.

Artiklens øverste billede
Med den første udmelding fra et pensionsselskab om næste års pensioner, tyder noget på, at pensionerne i markedsrente ikke kommer til at falde så meget som frygtet. Foto: Per Folkver/POLFOTO)

Pensionister med opsparingen i markedsrente kan slippe langt billigere end frygtet næste år. Sådan lyder meldingen fra et af landets største pensionsselskaber PFA Pension efter offentliggørelsen af nye tal fra Rådet for Afkastforventninger.

PFA og PFA Klima har pr. 31. september 2022 tabt henholdsvis 10,7 pct. og 12,2 pct. af formuen for markedsrentekunder, der gik på pension for fem år siden og har opsparingen i middel risiko. Alligevel venter PFA nu få dage før den endelige opgørelse kun et fald i udbetalingerne næste år på i gennemsnit 2 pct.

»For nogle med kort løbetid tilbage på ratepensionen vil faldet være større. Mens helt nye pensionister med lang udbetaling foran sig omvendt kan opleve en stigende udbetaling næste år. Det er en meget vigtigt melding til vore kunder, som naturligvis er dybt bekymrede for deres økonomi i en tid, hvor alting stiger,« siger privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension.

PFA kan hæve den såkaldte udbetalingsrente, fordi selskabets forventning til de fremtidige afkast er steget. Det skyldes de helt nye tal for de fremtidige investeringsafkast, som Rådet for Afkastforventninger offentliggjorde fredag.

Her er forventningerne til de fremtidige investeringsafkast på både kort og længere sigt blevet opjusteret. Det skyldes ikke mindst, at der nu igen ventes positive afkast på obligationer.

I pensionsselskabet Velliv kalder cheføkonom Jens Christian Nielsen rådets opjusteringen af det forventede afkast for en positiv nyhed i en ellers dyster tid, som gør, at pensionsopsparerne kan vente, at deres pensioner kommer til at vokse hurtigere i fremtiden, end det hidtil har været forventet.

»Vi fastsætter først udbetalingerne ved slutning af året. Men den negative udvikling i opsparingen, som danskerne har oplevet i år, vil i nogen grad blive modvirket af de forventede højere afkast. Så også her ser vi lidt lysere på udsigterne,« skriver Jens Christian Nielsen i en kommentar.

Velliv Aktiv og Velliv Index havde pr. 31. september afkast for i år på -12,3 og -16,6 pct. for pensionister med middel risiko fem år efter pensionering.

Mens PFA Pension fastlægger det næste års udbetalinger i begyndelsen af november, fastsætter flere selskaber dem først pr. 1. december eller endog få dage før årsskiftet

Ifølge Forsikring & Pension viser en rundspørge dog, at ca. halvdelen af pensionisterne med opsparing i markedsrente vil få udbetalt mindre fra deres pensionsselskab næste år. Selskaber som Industriens Pension har sagt, at de ikke venter at måtte nedsætte udbetalingerne.

»Langt de fleste pensionsopsparere i den erhvervsaktive alder har jo år til at indhente det tabte, før pensionsudbetalingerne starter. Men blandt pensionister, hvor udbetalingen er i gang, vil der være en gruppe, som vil opleve, at de kommende pensionsudbetalinger bliver mindre, skriver direktør Kent Damsgaard i en pressemeddelelse.

(Afkastet i Velliv Aktiv er rettet.)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.