Bankernes prisforskelle vokser kraftigt lige nu
Forskellen på bankernes renter på udlån til private stiger, fordi bankerne håndterer renteforhøjelserne vidt forskelligt.
Bankernes reaktioner på Nationalbankens renteforhøjelser er vidt forskellige. Det har fået rentespændet på udlån til private til at stige, så der er større forskel på billigste og dyreste tilbud end normalt, oplyser bankportalen Mybanker.
»Lige nu oplever vi et udvidet rentespænd, som det ofte sker i perioder med stigende renter. Det betyder, at der pludselig er længere mellem konkurrerende bankers priser. Med andre ord er der blevet mere at shoppe efter som kunde med bankgæld,« siger Mikael Mogensen.
Samtidig er markedet blevet sværere at overskue. Flere varslede renteforhøjelser er eksempelvis ikke trådt i kraft, før Nationalbanken igen har hævet renterne.
Siden juli i år har Nationalbanken hævet renterne med 1,85 pct.point. Fra bank til bank er der store forskelle på, hvor meget af den stigning der har ramt de private bankkunders konti.
Danske Bank har eksempelvis endnu ikke rørt privatkundernes udlånsrenter, mens udlånsrenten er steget 1,25 pct.point i Nykredit, Nordea og Jyske Bank.
Nogle pengeinstitutter har hævet renter overfor privatkunderne en enkelt gang. Andre har hævet priserne over flere omgange.
Stort set ingen har reageret på sidste uges renteforhøjelse på 0,6 pct., som altså foreløbig kun har skubbet renten op på prioritetskonti og andre produkter, hvor prisen følger Nationalbankens styrerenter.
Bankerne er tilbageholdende med at kommentere deres egen rentepolitik, men flere peger på, at det kan være en fordel for kunderne, hvis renteændringerne samles i færre større klumper. Det gælder bl.a. Jyske Bank, som i juli og september bl.a. har forhøjet udlånsrenten overfor private kunder med i alt 1,25 pct. af to omgange, men ikke har gjort noget ved priserne efter den seneste renteforhøjelse pr. 28. oktober.
»Vi følger udviklingen nøje og melder ud, når vi har taget stilling til en generel renteændring. Det indgår i vores overvejelser, at vi sandsynligvis står over for yderligere forhøjelser af centralbankrenterne i den kommende tid,« skriver Erik Qvirin Hansen, Jyske Bank-direktør for kommunikation og marketing, i en kommentar.
Nordea Danmarks presseafdeling skriver, at banken i forhold til den seneste renteforhøjelse »ser ind i ændringen og følger udviklingen tæt«.
Det kan godt give klø i pressen, hvis man er den første, der forhøjer renten på kassekreditten med flere procent i en periode, hvor nogle kunder har svært ved at betale elregningen.
Hans Peter Christensen, direktør for finansiel rådgivning i Beierholm, vurderer, at prisskævhederne og tilbageholdenheden er et midlertidigt fænomen.
»Man skal selvfølgelig altid sikre sig jævnligt, at man ikke betaler for meget for sine lån og får for lidt i rente på sin opsparing. Men jeg er overbevist om, at bankerne nok skal få hævet de renter i løbet af nogle måneder,« siger Hans Peter Christensen.
Han konstaterer, at der nok er mange banker, der ikke har lyst til at være firstmover på for alvor at forhøje renten på kundernes lån lige nu.
»Det kan godt give klø i pressen, hvis man er den første, der forhøjer renten på kassekreditten med flere procent i en periode, hvor nogle kunder har svært ved at betale elregningen,« siger Hans Peter Christensen.