Din forskudsopgørelse er snart klar: Dette skal du holde øje med
Der bliver åbnet for forskudsopgørelsen i den kommende uge. Tjek om oplysningerne er rigtige, lyder opfordringen fra Skattestyrelsen.
Året går på hæld, og dermed nærmer vi os med hastige skridt én af de vigtige datoer i forhold til danskernes privatøkonomi.
Det drejer sig om forskudsopgørelsen, og nu har Skattestyrelsen sat dato på, hvornår den åbner for forskudsopgørelsen for mere end 5 mio. danskere. Det bliver den 15. november, oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
»Det er god fornuft at tjekke, om oplysningerne, der står i forskudsopgørelsen, matcher de forventninger, man selv har for 2023. Står din løn og dine fradrag rigtigt? Ikke alene har det krone og ørebetydning, hver gang man får løn næste år, men det er også vejen til at undgå ubehagelige overraskelser, når årsopgørelsen kommer,« udtaler Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.
Grunden til, at det er en god idé at gå forskudsopgørelsen igennem er, at det er oplysningerne i forskudsopgørelsen, der bliver brugt til at udregne, hvor meget man kommer til at betale i skat i det kommende år. Hvis oplysningerne ikke er korrekte, kan man derfor ende med et skattesmæk.
Fra landets revisionshuse har man tidligere påpeget, at det særligt er danskere, som har fået mere i løn, købt eller solgt bolig eller omlagt lån, som skal være opmærksomme. Særligt, hvis man kommer op over topskattegrænsen, som ligger på 568.900 kr. i 2023.
Det kan være tilfældet for rigtig mange danskere i forbindelse med den nuværende forskudsopgørelse. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har således vist, at rekordmange danskere på det seneste er begyndt i et nyt job. Samtidig har de markante rentestigninger i år resulteret i mange lånomlægninger.
Revisionshuset Pwc har tidligere udsendt følgende liste med 10 punkter, som man skal være opmærksom på.
- Tjek, om din lønindkomst er indberettet korrekt.
- Tjek for øvrige indtægter, hvor der ikke løbende afregnes A-skat. Det kan være visse personalegoder og f.eks. honorarer.
- Tjek dine rentebeløb under både udgifter og indtægter.
- Større ændringer i dit liv får typisk betydning for din skat: Er du blevet gift - eller skilt?
- Er du på barsel og får måske dermed lavere indkomst/dagpenge en del af året?
- Er du gået på pension, deltid eller blevet iværksætter?
- Er du blevet lejer frem for ejer - eller omvendt? Eller har du købt fast ejendom, herunder sommerhus i Danmark eller i udlandet?
- Er der forventning om væsentlige ændringer i dine investeringsindkomster mv.?
- Tjek dit eventuelle befordringsfradrag, hvis du har fået nyt job, er på barsel/dagpenge eller lignende, og særligt hvis du har langt til arbejde.
- Har du haft indtægter fra deleøkonomi? F.eks. via udlejning/bytte af bolig, udlejning af bil eller andre ting, salg/bytte af tjenester og lignende.