Privatøkonomi

Privatinvestorerne satser imod aktiemarkedet som aldrig før

Privatinvestorer spekulerer i stigende grad imod aktiemarkedet ved hjælp af særlige investeringsværktøjer, der gør det muligt at tjene penge på faldende aktiekurser. Men det er ikke uden risiko.

Artiklens øverste billede
Nye tal viser, at investorerne i stigende grad satser imod aktiemarkedet ved at investere i . Foto: Reuters/Andrew Kelly/File Photo

Privatinvestorerne, der de seneste år har været med til at sende aktierne op i rekordniveauer, satser nu imod aktiemarkedet som aldrig før for at lukrere på årets brutale nedtur.

Det viser nye tal fra investeringsplatformen Etoro og analysefirmaet Vanda Research.

Udviklingen er ifølge Ben Laidler, der er global markedsstrateg i Etoro, tydelig. Markedsforholdene har udfordret detailinvestorerne, som har måttet se langt efter positive afkast, når de har investeret på traditionel vis.

»Som modsvar til dette ser vi, at mange af vores klienter bruger CFD’er (investeringscertifikater eller derivater, red.) - mere nøjagtigt shorting, som en metode til at drage fordel af faldende kurser,« siger han.

Kort fortalt handler shorting om, at en investor sælger en lånt aktie i håbet om at købe den tilbage til en lavere pris og indkassere differencen, før den skal afleveres tilbage.

Fra starten af året til november er antallet af nye shortpositioner åbnet hos Etoro vokset med 61 pct. På samme tid strømmer pengene ind i såkaldte ETF’er (børshandlede fonde), som satser imod de største aktieindeks.

Strategiskiftet er opsigtsvækkende, eftersom privatinvestorernes nærmest ukuelige optimisme - kombineret med bugnende opsparinger - ofte betragtes som en af årsagerne til, at aktierne strøg til vejrs sidste år.

På det seneste har Etoro-investorerne især shortet teknologi-aktier som Alphabet (Google), Amazon, Meta Platforms (Facebook) og Microsoft, der ellers har været småinvestorernes darlings, da de har leveret betydelige afkast de seneste to år hjulpet på vej af ultralave renter og coronakrisen.

Men i år er udviklingen vendt, og de seneste uger er teknologi-aktierne blevet sendt i dørken som følge af skuffende regnskaber og udsigten til, at selskabernes indtjeningsvækst vil falde.

»Førhen har detailinvestorer måske undgået markederne i disse forhold, men der er tydeligvis en større forfinelse og forståelse hos denne stadig mere indflydelsesrige gruppe af investorer,« siger Ben Laidler.

Fakta: Sådan shortes en aktie

Tallene fra Vanda Research viser, at tilstrømningen af kapital fra individuelle investorer til de allermest populære EFT’er, som shorter det teknologi- og væksttunge aktieindeks Nasdaq 100 og S&P 500, er eksploderet i år.

Nettokøbene af en af de største short-ETF’er - ProShares UltraPro Short QQQ - er blevet mere end 25-doblet siden starten af 2022, hvor den voldsomme nedtur på aktiemarkedet for alvor blev sparket i gang.

Niveauet er det absolut højeste, Vanda Research har målt.

»Særligt de seneste uger har der været en voldsom udvikling,« fastslår Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Vanda Research, der har en af de mest dybdegående databaser på området.

Han bemærker, at privatinvestorernes magt og indflydelse på aktiemarkedet er steget, og at det derfor har en betydning, når de er så negative.

»Privatinvestorerne har spillet en enorm rolle på aktiemarkedet over det seneste kvartals tid. Især fordi de institutionelle investorer har siddet på hænderne. Så vi ser en ret kraftig korrelation mellem aktiviteterne fra de små investorer og udviklingen på aktiemarkedet i USA,« siger strategen.

Siden årets start er Nasdaq 100 faldet med næsten 28 pct., sideløbende med at S&P 500 har mistet 16 pct. af sin værdi.

Faldene har til dels været udløst af en strammere pengepolitik fra centralbankerne, som forsøger at tæmme inflationen, men de har også været påvirket af udsigterne til en global recession.

Derfor kan det virke som en oplagt ide at investere i nedturen. Men det medfører også en risiko at investere i shortcertifikater og ETF’er, og de voldsomme kursudsving gør, at man skal have ekstra is i maven, påpeger analytikerne.

For så snart aktiemarkedet vender, er der udsigt til tab, og en del af de instrumenter, som investorerne har adgang til, er tillige gearede, hvilket vil sige, at de er belånte for at øge effekterne af udsvingene på aktiemarkedet.

»Så det kan hurtigt gå begge veje,« siger Andreas Østerheden og forklarer, at investorerne også risikerer at blive udsat for et såkaldt margin call, hvilket betyder, at deres investering lukkes ned, hvis der ikke stilles sikkerhed, når aktierne falder kraftigt.

Finanstilsynet advarede sidste år mod brugen af de gearede certifikater, der bliver betragtet som mere risikable. Til gengæld ser man mere positivt på short selling, som ifølge Finanstilsynet kan »bidrage til mere likvide aktier og give mere retvisende kurser«.

Nye inflationstal fra USA viste torsdag i sidste uge, at prispresset på den amerikanske økonomi så ud til at aftage mere end ventet, da inflationen i oktober lød på 7,7 pct. målt på årsbasis. Måneden forinden lå inflationen på 8,2 pct.

Nyheden skabte jubelstemning på aktiemarkedet, hvor både Nasdaq 100 og S&P 500 strøg til vejrs med 7,5 pct. og 5,5 pct. efterfølgende - de absolut største stigninger i indeksene på en enkelt dag i over to år.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, mener, at det er i denne slags situationer, at shortsælgerne risikerer at brænde nallerne. Især fordi de spiller imod den langsigtede udvikling på markedet.

»Når aktierne er faldet kraftigt, og de økonomiske nøgletal ser sorte ud, så stiger lysten nok til at gå kort. Men der er en risiko for, at investorerne kommer for sent til fadet, når det hele vender, hvilket den seneste optur også viser. Aktiemarkedet er altid foran udviklingen,« siger han.

Selvom inflationen ser ud til at aftage, er den stadig høj, og Andreas Østerheden mener, at investorerne stadig har til gode at se, hvilke effekter de pengepolitiske stramninger får på den brede økonomi.

»Måske vil der være et opadgående pres på markedet den næste måneds tid, men jeg er stadig forsigtig på længere sigt, fordi der er så mange risici i tværstrømmen af de pengepolitiske og økonomiske spørgsmål, der gør, at udsigterne er mere tågede lige for tiden,« siger Andreas Østerheden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.