Danskerne frygter nedturen: Flere forsikrer deres løn
Lige nu er arbejdsløsheden historisk lav. Men stadig flere forbereder sig på højere arbejdsløshed, hvis recessionen får fat.
Flere forsikringsselskaber melder samstemmende, at efterspørgslen på lønsikring er steget kraftigt i år. Topdanmark melder om tredoblet salg i oktober. ASE siger, at markant flere i år har valgt at forsikre deres løn.
»Vi har tilbudt lønsikring i mange år gennem alle konjunkturfaser, men efterspørgslen har aldrig været højere end nu med mere end 200 nye kunder om ugen. Den høje inflation gør folk bekymrede for deres økonomi, hvis de mister deres job. Det gælder ikke mindst for børnefamilierne,« siger direktør Kasten Mølgaard Jensen, ASE.
ASE begyndte ved årsskiftet at samarbejde med Tryg, der har solgt godt 10.000 lønsikringer og allerede i august oversteg målet for i år. De nyeste branchetal er fra 2020, hvor godt 400.000 havde en lønsikring.
Det er blevet markant dyrere at være dansker i år. Prisstigningerne har især ramt el, energi, benzin og dagligvarer. Og mange familier med naturgas eller pillefyr har fået regninger på 3-4 gange det normale.
Nordeas forbrugerøkonom Ida Marie Moesby mener, det giver god mening, at danskerne garderer deres økonomi op mod vinteren.
»Vores råderum bliver ædt op af inflation, og reallønnen er udhulet, så det er en god idé at tænke over, om økonomien i tilfælde af arbejdsløshed vil kunne holde til den slags stød, de høje energiregninger gav den. Arbejdsløsheden ventes jo at stige i løbet af næste år,« siger Ida Marie Moesby.
Normalt siges det, at det er dem med den strammeste økonomi, som skal tænke i lønsikring, mens andre med fordel kan spare op til en periode med arbejdsløshed. Men, konstaterer hun, flere har i år oplevet, at deres økonomi er langt mere sårbar, end de troede, så svaret er mindre klart lige nu.
Beskæftigelsen er rekordhøj, men økonomerne venter, at udviklingen snart vender. Og vismændene har vurderet, at op mod 100.000 jobs vil forsvinde i det kommende år.
Topdanmarks samlede salg, der blandt andet er drevet af kampagner sammen med en række partnere, steg i oktober til det tredobbelte. Salget er fortsat højt i november.
»Vi har aldrig oplevet så heftig en reaktion på vores kampagner. De kraftige prisstigninger har for mange af os vist, hvor sårbare vi egentlig er økonomisk. Og bekymringen for, om økonomien kan hænge sammen, hvis vi mister vores job, er derfor formentlig steget,« vurderer privatdirektør Carsten Elmose fra Topdanmark.
Hos Købstædernes Forsikring er salget steget 58 pct. på et år. Morten Jepsen, underwriting-direktør, vurderer, at salget begyndte med coronafrygt for at miste jobbet og nu bæres af krisestemningen.
»Vi oplever et større salg end tidligere år. Det skyldes uden tvivl krigen i Europa og de stigende energipriser. Det skaber en ekstra usikkerhed hos danskerne,« siger Morten Jepsen.
Alka har mere end 153.000 obligatoriske lønsikringskunder. Her er udviklingen af private ordninger stadig næsten flad. Alka venter dog, at langt flere vil tegne frivillige ordninger i de kommende måneder.
»Eksperterne ser en risiko for en økonomisk recession. Derfor er det også vores formodning, at der snart vil begynde at indfinde sig en bevidsthed om at skabe sikkerhed om privatøkonomien på den lidt længere bane,« skriver Alkas pressechef Frederik Rühne i en kommentar.