Privatøkonomi

Stort forsikringsselskab vil forsikre gravide og deres ufødte børn gratis

Flere end 8 ud af 10 gravide i Sverige har en graviditetsforsikring. Nu vil Tryg udbyde den i Danmark.

Artiklens øverste billede
Graviditetsforsikringer er helt ukendte i Danmark. Peter Hove Olesen

Tryg vil som noget nyt forsikre gravide og deres foster, til flere måneder efter barnet er født. Forsikringen dækker det ufødte barn mod sygdomme og fødselsskader, og moren bl.a. mod varige mén efter brug af sugekop. Og som noget usædvanligt i Danmark findes forsikringen også i en gratis udgave.

Forsikringens nødvendighed har af og til været debatteret i Sverige. Alligevel havde mere end 8 af 10 gravide tegnet en graviditetsforsikring i 2021.

»Det er et produkt, svenskerne har haft i mange år, og som de fleste gravide tegner. Og det har længe været en overvejelse hos os, efter at vi er kommet tæt på Trygg-Hansa og har kunnet se nærmere på deres produkter,« siger direktør Thomas Klærke, Trygs chef for pris og kommerciel udvikling.

For kort tid siden er det herhjemme afgjort, at ulykkesforsikringen skal dække, hvis moren kommer til skade ved en pludselig hændelse under fødslen og eksempelvis beskadiger bækkenet.

Så er der overhovedet brug for en graviditesforsikring?

»Ja, det mener vi. I dag kan man ikke forsikre det ufødte barn mod sygdomme og fødselsskader. Samtidig dækker forsikringen også skader hos den fødende, som ulykkesforsikringen ikke gør – eksempelvis varige men efter klipning eller brug af sugekop,« siger Thomas Klærke.

Håkan Carlsson er jurist og ekspert i personforsikringer hos Konsumenterne, som er den svenske pendant til Forbrugerrådet Tænk. Han siger, at man ikke skal sige nej til tilbud om gratis graviditetsforsikring, men bør være bevidst, om at man normalt betaler med sine personoplysninger til senere markedsføring.

»Når det gælder betalingsproduktet, kommer det an på, hvem man er. Den giver nogle dækninger, som ulykkesforsikringen ikke har, men dækningerne er i Sverige relativt små. En graviditetsforsikring kan være god at have, men den er ikke nødvendig på samme måde som en børne- og ulykkesforsikring,« siger Håkan Carlsson.

Konsumenterne anbefaler at tegne forsikringen så tidligt, som det er muligt. Forsikringen dækker nemlig ikke skader og sygdomme opdaget, før forsikringen blev tegnet.

Tryg tilbyder i sin gratisversion bl.a. adgang til onlinekonsultation og chat med en onlinejordmoder og til videoer om fødselsforberedelse og ammeteknik. Derudover er der krisehjælp og dækning på op til 300.000 kr. for både mor og barn ved varigt mén efter fødslen.

Mod betaling stiger mendækningen, og der dækkes bl.a. også for visse kritiske sygdomme som hjertefejl, rygmarvsbrok og Downs Syndrom i form af en engangssum. Den dyreste udgave rummer derudover bl.a. mulighed for hjælp i hjemmet efter fødselskader.

Vi har ikke tradition for gratisforsikringer i Danmark, så hvorfor det?

»Vi vil gerne i kontakt med unge familier, som allerede er kunder eller måske senere vil tegne flere forsikringer hos os. Vi kan også se i Sverige, at en del ender med at tegne et af betalingsprodukterne for bl.a at få dækning for kritisk sygdom hos det nyfødte barn,« siger Thomas Klærke.

Seniorjurist Jakob Steenstrup, Forbrugerrådet Tænk mener som Konsumenterne, at gravide bestemt skal tegne gratisforsikringen, hvis der ingen forpligtelser er.

»Om det er værd at betale for forsikring med større dækning afhænger af betingelserne. En forsikring som denne vil ofte have mange begrænsninger og forudsætninger for dækning. Det bør man undersøge, inden man køber den, så man ikke har for høje forhåbninger,« siger Jakob Steenstrup.

Han opfordrer forsikringsbranchen til at markedsføre en forsikring om ”noget så følsomt som ens ufødte barn” behersket.Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.