Realkreditgigant advarer: Disse boligkøbere risikerer at blive insolvente
Boligpriserne falder mærkbart, og det er langt fra slut endnu.
Risikoen for at blive teknisk insolvent er nu så stor, at det er nødvendigt at få rabat, hvis man vil købe bolig. Sådan lyder advarslen fra realkreditgiganten Nykredit.
Det skyldes ikke kun, at priserne er faldet, men også udsigten til yderligere og kraftige prisfald. Nykredits chefanalytiker Mira Lie Nielsen forventer således, at priserne på huse og lejligheder i og omkring Hovedstaden i forhold til i sommer vil være faldet op mod 20 pct., til de forhåbentlig bunder i løbet af efteråret 2023.
På landsplan er forventningen et prisfald omkring 10 pct. i samme periode.
- I 3. kvartal blev der handler i alt 12.954 boliger. Det er godt 2.500 færre end i 2. kvartal og det laveste antal siden 1. kvartal 2016.
- Det gennemsnitlige prisnedslag på et hus var 181.000 kr. i 3. kvartal, mens det for en ejerlejlighed var 204.000 kr.
Især de, som køber bolig nu, eller som har købt til høj pris inden for få måneder, står for skud og riskerer at blive teknisk insolvente.
Teknisk insolvent bliver man - groft sagt - når gælden overstiger værdien. For boligejere gælder det, at realkreditgælden maksimalt må være 80 pct. af boligens værdi. Stiger den procentdel, kan det vælte læsset i forbindelse med salg. Den overskydende realkreditgæld skal i så fald indfries med et væsentligt dyrere banklån.
Derfor er det endnu vigtigere end normalt at forhandle om prisen.
»Derfor er det endnu vigtigere end normalt at forhandle om prisen, og så godt som det er muligt at sikre en lang en tidshorisont i boligen, så situationen på markedet er bedre, når boligen igen skal sælges,« lyder rådet fra Mira Lie Nielsen.
De markant færre handler har også fået udbuddet af boliger til at stige, og især ejerlejligheder og huse i Hovedstadsområdet er der kommet flere til salg af.
»Boligkøbernes indkomster rækker ikke længere så langt, og priserne er derfor nødt til at give efter, hvis markedet skal låses op, og vi igen skal se flere husnøgler skifte ejermand,« fastslår Mira Lie Nielsen.
Selv om boligpriserne er begyndt at falde, er det i dag fortsat betydeligt dyrere at købe en bolig end for et år siden ikke mindst på grund af de voldsomme rentestigninger.
Prisfaldet kan simpelthen endnu ikke kompensere for de højere renteomkostninger.
»Boligmarkedet er i modvind i hele Danmark, men der er geografiske forskelle. Ejerlejlighedsmarkedet og markedet for huse i de dyreste områder er bremset hårdest op, prisafslagene er størst, og salgspriserne falder hurtigst,« konstaterer Mira Lie Nielsen.
Det er især parcelhusmarkedet vest for Storebælt, der holder stand.