Dårlige tider for boligejere: Eksperterne venter større prisfald
Priserne på boligmarkedet er faldet hurtigere end ventet, og flere boligøkonomer nedjusterer deres forventninger.
Prisfaldet på boligmarkedet accelererede i årets sidste måneder. Det har fået flere boligøkonomer til at blive mere pessimistiske.
Husene er foreløbig faldet ca. 6-7 pct. på landsplan, mens ejerlejligheder er faldet 9 pct. i gennemsnit fra toppen i 2022.
»Nedturen på boligmarkedet er taget til som følge af den betydelige modvind fra både stigende renter og høj inflation, der har udhulet danskernes købekraft i et historisk voldsomt omfang gennem året. Vi er blevet noget mere negative, og usikkerheden er stor,« konstaterer cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i en mail.
Realkredit Danmark venter derfor nu, at huspriserne vil falde 10-20 pct. fra toppen i 2022 til bunden i 2023.
Christian Hilligsøe Heing venter samtidig, at handelsaktiviteten bliver endnu mindre i det kommende år. I 2021 blev der handlet 100.000 ejerboliger og fritidshuse. Det tal faldt til ca. 65.000 i 2022, og i år kan handelsaktiviteten komme helt ned på 40.000-50.000 solgte boliger og sommerhuse.
»Det er det laveste niveau i mere end 10 år,« påpeger Christian Hilligsøe Heinig.
Nationalbanken forventede i sin seneste prognose fra efteråret et samlet fald på huspriserne på 5,6 pct. i 2023 – ca. 9 pct. fra toppen i sommeren 2022. Nationalbanken konstaterede dog samtidig, at usikkerheden om udviklingen i boligpriserne er stor, og at prisfaldet kan blive mere markant.
Boligpriserne er faldet mere end forventet i 2022, og vi har flere gange nedjusteret vores boligprisprognose. Det kommer vi formentlig også til i denne måned
Nordea kommer om kort tid med sin nyeste boligprisprognose.
»Boligpriserne er faldet mere end forventet i 2022, og vi har flere gange nedjusteret vores boligprisprognose. Det kommer vi formentlig også til i denne måned. Jeg forventer, at boligpriserne vil falde med yderligere ca. 5 pct., og på ejerlejlighedsmarkedet formentlig en lille smule mere,« skriver Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en mail.
Nordea er mest bekymret for ejerlejlighederne:
»Der er mange førstegangskøbere, og de er traditionelt mere følsomme over for rentestigninger, da de ofte har brug for et stort lån i forhold til deres indkomst. Samtidig vil boligskattereformen dæmpe efterspørgslen, da kommende ejerlejlighedsejere fra 2024 skal forvente højere boligskatter,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.
Boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit, vurderer derimod, at en pæn bid af prisfaldet har fundet sted.
»Vi venter, at prisfaldene fortsat vil være store i de kommende måneder og så gradvist aftage i takt med, at priserne kommer mere i sync med købernes økonomiske formåen. Det kræver selvfølgelig, at renterne holder sig i ro eller begynder at falde lidt,« skriver Mira Lie Nielsen.
Det er i hovedstadsområdet og på lejligheder i de største byer, at prisfaldene har været størst. Det er også her, at Nykredit venter de største samlede prisfald.
»I landets dyreste områder er priserne i dag fortsat så høje, at kun meget få boligkøbere efter rentestigningerne har mulighed for at købe en bolig,« konstaterer Mira Lie Nielsen.