Privatøkonomi

Pensionister må vænne sig til større udsving i deres indtægter

Fremover vil færre pensionister være sikret en bestemt udbetaling fra deres pensionsopsparing.

Artiklens øverste billede
De stadig flere pensionister i markedsrente må vænne sig til, at der det ene år er råd til en ekstra ferie ved stranden, og at der det næste år kommer lavere indtægter fra pensionsopsparingen. Foto: Lorena Sopêna/AP

Både herhjemme og internationalt bevæger pensionerne sig væk fra kendte ydelser. I stedet for svinger pensionen med værdipapirmarkederne. Det skal danske pensionister også vænne sig til. Men de skal informeres grundigt om, at pensionen kan falde efter et dårligt år.

Det siger CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen, der ville finde det urimeligt at pålægge pensionsselskaberne i højere grad at udjævne afkastet, så det svinger mindst muligt. 

»Der er ingen grund til at påtvinge nogen at udjævne afkastet. Vi har herhjemme sikker pension fra folkepensionen og ATP, der holder hånden under alle. Derfor må det være op til det enkelte pensionsselskabs ledelse, hvor store udsving kunderne kan tåle,« siger professor Svend Erik Hougaard Jensen. 

Han tilføjer, at velfærdsstaten Danmark desuden har mulighed for at give direkte tilskud til de særligt udsatte.

Forhistorien

De fleste pensionister har garanterede pensionsprodukter, hvor pensionsselskaberne udjævner afkastet over flere år, og hvor pensionisterne er garanteret en vis udbetaling. Deres udbetalinger er ikke påvirkede efter 2022.

Men næsten al opsparing til pension sker i dag i livscyklusprodukter i markedsrente. Her får opspareren afkastet tilskrevet, og der er ingen garantier. Pensionen vokser i gode år og falder i dårlige. For at mindske kursudsvingene i udbetalingerne er en stor del af midlerne i pensionsalderen anbragt i obligationer og alternativer.

Alligevel kan udbetalingerne svinge fra år til år. Og her kommer udjævningen ind. 

Flere arbejdsmarkedspensionsselskaber har valgt at udjævne afkastet over en årrække. Eksempelvis udjævner AkademikerPension afkastet over 10 år for at sikre stabile pensionsudbetalinger. 

Industriens Pension og PensionDanmark fordeler også afkastet over flere år. Det samme sker for de af Danicas kunder, der har Tidspension fra deres tid i SEB Pension. 

PensionDanmark har forklaret, at det for deres medlemmer er vigtigt at kunne regne med en stabil indtægt fra deres pensionsordning, fordi de har brug for pengene.

Udjævning

Lige nu udjævner bl.a. PFA, AP Pension, Velliv og Danica Pension ikke afkastet over tid. Det har i hvert fald hverken Velliv eller Danica planer om at gøre. 

PFA Pension har også tidligere afvist at ville udjævne pensionerne mere. Man skal altså som pensionist i markedsrente forvente, at udbetalingerne kan svinge fra år til år.

Rådet for Afkastforventningers højere forventninger til det fremtidige afkast har i år hjulpet med at udjævne afkastet. Det er alt, hvad der er brug for, mener Vellivs direktør for forretningsudvikling Mikkel Galmar Helles. 

»Da obligationerne er faldet i kurs, er forventningerne til det fremtidige afkast steget. Derfor har vi og andre pensionsselskaber kunnet hæve udbetalingsrenten og altså udbetale en større del af pensionsformuen. Det er ikke helt nok til at fastholde udbetalingerne i Velliv, men de falder typisk ”kun” 4-6 pct.,« siger Mikkel Gadmar Helles. 

Han minder samtidig om styrken ved den danske pensionsmodel, hvor kunderne med de mindste pensioner får dækket op mod halvdelen af nedgangen i udbetaling i form af højere tillæg til folkepensionen.

Reduktionen af udbetalingerne kommer efter flere år med høje afkast, hvor udbetalingerne har været sat op.

Information

Finanstilsynet har flere gange opfordret pensionsselskabernes ledelser til at sikre sig, at deres pensionsprodukter svarer til kundernes behov. Underforstået, at hvis kunderne som pensionister er stærkt afhængige af udbetalingerne fra deres arbejdsmarkedspension, bør den svinge meget lidt. Mens udbetalingerne kan svinge mere, hvis kunderne generelt har anden indtægt og formue. 

Samtidig understreger tilsynet, at det ikke må komme bag på kunderne, at deres udbetalinger både kan blive sat op og ned. 

Svend Erik Hougaard Jensen lægger også vægt på information af kunderne.

»Når afkastet kan svinge, er det vigtigt, at pensionisterne er forberedt på det og får information om, at det kan være en god idé at lægge ekstra til side, når udbetalingerne sættes op efter et godt afkastår,« siger Svend Erik Hougaard Jensen, CBS.

Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger, at skønt kunderne i gennemsnit måske kun oplever små eller ingen fald, så afhænger det af, hvor længe siden det er, de er gået på pension, og hvilket pensionsprodukt de har.

»Hvis du eksempelvis kun har få år tilbage af din ratepension i markedsrente, vil faldet i udbetalinger forventeligt være væsentligt større i alle selskaber, der har udjævnet via udbetalingsrenten. Så nogle kunder har fået sig en overraskelse,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.