Frygten for flekslån er overvurderet: Bankfusion trækker tallet op
Lån for 25 mia. kr. blev i 4. kvartal sidste år forvandlet fra bank- til realkreditlån.
Umiddelbart ser det bekymrende ud. Lån med variabel rente udgør nu 53,2 pct. af samtlige realkreditlån. Det er en stigning på hele 3 pct.-point på et kvartal.
Men tallene snyder. Fast rente vinder frem. En af forklaringerne på forvirringen er ganske enkelt, at Jyske Bank er fusioneret med Handelsbanken.
»Tallene ser måske voldsomme ud, men der er ikke tale om nye, men eksisterende lån,« siger Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit.
Alle Handelsbankens boliglån er prioritetslån med variabel rente. Der er lån for 25 mia. kr., og dem har Jyske Bank overtaget.
»Lånene er simpelthen gået fra at være prioritetslån til at være realkreditlån. Det fylder i statistikken,« siger Mikkel Høegh.
En andel af forklaringen er, at rekordmange boligejere har konverteret op i rente. Dermed er kursværdien faldet. Det betyder, at de fastforrentede lån ikke længere fylder så meget i statistikken.
Mekanismen er denne: Hvis et lån med fast rente har en kurs på 100, fylder det med 100 kr. i statistikken. Hvis kursen falder til 70, fylder det med blot 70 kr.
Lån med fast rente er nemlig på vej frem. I 4. kvartal 2022 lånte realkreditinstitutterne samlet set 113,9 mia. kr. ud til danske boligejere. Heraf var 63,5 mia. kr. med fast rente. Det svarer til 56 pct. af nyudlånet, viser tallene fra Finans Danmark.
Der er intet, der tyder på, at boligejerne i stigende grad vælger variabel rente med hovedet under armen.
Hos Jyske Realkredit hilser man udviklingen velkommen.
»I virkeligheden vælger boligerne aktuelt det fornuftige i en tid, hvor de faste udgifter udgør en større andel af budgettet. Der er intet, der tyder på, at boligejerne i stigende grad vælger variabel rente med hovedet under armen,« siger Mikkel Høegh.
Udviklingen vækker glæde hos Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
»Med et fastforrentet lån kender man ydelsen på lånet de næste 30 år Skulle renterne falde igen, vil man kunne lægge sit lån om til et nyt med en lavere rente. Det er en af de mange fordele, der er ved den danske realkreditmodel,« skriver Ane Arnth Jensen i en kommentar til de nye tal.