Europæiske aktier slår de amerikanske med største margin i 30 år
På det seneste er de europæiske aktier spurtet fra de amerikanske med en hast, der ikke er set i årtier. Men medvinden til Europa har en stakket frist, mener chefstrateger.
Europæiske aktier er ofte blevet kaldt aktiemarkedets efternølere, men de seneste tre måneder er de braget op med så stor fart, at de har slået afkastet fra de amerikanske aktier med den største margin i 30 år.
Chefstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, betegner det som »opsigtsvækkende«, for i adskillige årtier har amerikanske aktier domineret det brede aktiemarked. Men det har ændret sig.
»Vi har været vant til, at de amerikanske aktier nærmest altid har været iført førertrøjen, mens Europa har været udfordret, men på det seneste ser det ud til, at alt har spillet for de europæiske aktier,« fastslår han.
På tre måneder er det europæiske børsindeks Stoxx 600 steget 12,5 pct. Sideløbende har det toneangivende S&P 500-indeks i USA leveret et afkast på 6 pct., mens verdensindekset MSCI ACWI er steget 8,5 pct.
Negativiteten i forhold til Europa rundede ifølge Ib Fredslund Madsen en milepæl i oktober sidste år, hvor krigen i Ukraine kombineret med stigende energipriser blæste sorte skyer ind over økonomien.
Men den seneste tid er det klaret op, hvilket har affødt en medvind til aktierne.
Hvor der før var konsensus om, at Europa sandsynligvis ville træde ind i en dyb recession i løbet af 2023, mener storbanker som Goldman Sachs og Unicredit i dag, at regionen måske slet ikke vil se en recession i år.
»Når man ser tilbage, så alt elendigt ud med de stigende energipriser og en lurende energikrise i Europa, mens Kina lukkede ned som følge af sin nultolerance over for covid-19. Nu ser situationen anderledes ud. Vi har nok gas i lagrene, Kina åbner op, og de økonomiske nøgletal overrasker positivt i Europa, mens de skuffer i USA,« fastslår Ib Fredslund Madsen.
Han bemærker, at Kina er Europas vigtigste handelspartner, hvorfor det vil resultere i et tiltrængt boost til de europæiske virksomheder, hvis det kinesiske vækstlokomotiv kommer op i omdrejninger med genåbningen.
»Genåbningen af Kina kommer mest af alt Europa til gode, hvilket sætter sig i analytikernes estimater for de europæiske virksomheders indtjening i år, der ikke er faldet bemærkelsesværdigt,« siger Ib Fredslund Madsen.
Josephine Cetti, der er chefstrateg i Nordea, forklarer, at de europæiske aktieindeks består af aktier, som især drager fordel af Kinas genåbning. Heriblandt aktier inden for industri og luksusvarer, som er strøget op.
»Europæiske aktier ser desuden billige ud målt på prisfastsættelserne i forhold til de amerikanske, og det har også været medvirkende til, at investorerne har kastet deres kærlighed på dem,« understreger hun.
P/E-værdien - som viser, hvad investorerne er villige til at betale for hver krone i overskud, en virksomhed leverer - er ifølge Cetti lavere i Europa, hvor den er i omegnen af 12, mens den i USA er 18.
Forskellen har været mere udtalt, men i en tid, hvor renterne stiger, vil investorerne have mere for deres penge.
Det har fået dem til at se væk fra de ”dyre” teknologi- og vækstselskaber i USA, som ellers har været vinderne de seneste 15 år, for i stedet at søge mod ”billige” og mindre rentefølsomme aktier inden for industri, råvarer og energi i Europa.
»Historien er, at det seneste bullmarked efter finanskrisen var drevet af de amerikanske teknologiaktier. Men vi ved, at hvert eneste bullmarked er drevet af nye sektorer. I 1990’erne var det teknologi-aktier, og i bullmarkedet op til finanskrisen var det energi- og råvareselskaber. Denne gang er der et narrativ om, at de billigere aktier i Europa og emerging markets vil være vinderne på den lange bane,« siger Josephine Cetti.
Hun anerkender, at vækstudsigterne i dag ser bedre ud i Europa modsat for blot få måneder siden, hvor udgangspunktet var »dommedagsagtigt«.
Alligevel vurderer Nordeas chefstrateg, at den massive medvind til de europæiske aktier sandsynligvis har en stakket frist på den korte bane.
»Markederne har lidt ignoreret, at man i Europa nok står i en situation, hvor inflationen forbliver høj i længere tid og bøjer af senere end i USA. Derfor vil vi også få højere renter i Europa, som først bliver sænket, efter det er sket derovre. Så på den korte bane er de europæiske aktier steget lige lovlig voldsomt, men langsigtet er de stadig interessante,« siger hun.
Hos Jyske Bank mener Ib Fredslund Madsen ligeledes, at det langtfra er sikkert, at de europæiske aktier fortsat vil udkonkurrere de amerikanske.
»Genåbningen i Kina løber videre, så der kan vi sætte flueben. Når det gælder gaspriserne, ser det også ud til, at der er styr på dem, hjulpet af den milde vinter. Så er der nøgletallene tilbage, og der er vi nok mest nervøse. For vi har ikke set effekten af Den Europæiske Centralbanks renteløft, og den vil vise sig i økonomien fremadrettet,« fastslår han.