Medie: Tredobbelt topskat rammer dyre boliger
Når de nye ejendomsskatteregler træder i kraft næste år, står 17.000 dyre boliger til at blive ramt af en tredobbelt topskat. Skattestigningen rammer dog først, når boligen skifter ejer.
Landets mest værdifulde boliger står til at få et skattesmæk, når de nye regler for boligbeskatning træder i kraft næste år.
Regeringen og forligspartierne har nemlig lagt op til at indføre en tredobbelt skattesats på de 17.000 dyreste boliger, skriver dagbladet Børsen.
»Forligspartierne bag boligskattereformen har besluttet, at den dyreste procent af de danske ejerboliger skal beskattes særligt hårdt. Det gør det dyrere at bo i en liebhaverbolig, og det vil alt andet lige presse priserne ned,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, til Børsen.
Tredoblingen rammer den del af boligers værdi, der overstiger ca. 12 mio. kr. Det betyder, at man kommer til at betale 0,5 pct. i ejendomsværdiskat for værdien op til 12 mio. kr. Er ejendommen mere værd, bliver den resterende del af værdien beskattet med 1,4 pct.
Nordea Kredit har regnet på tallene. Og hvis en bolig er 20 mio. kr. værd, lander ejendomsværdiskatten på lidt under 140.000 kr., skriver Børsen. Her er det værd at notere sig, at boligen kun skulle beskattes med 80.000 kr., hvis ikke man skulle betale den ekstra høje topskat.
Dog er der udsigt til, at de nuværende ejere af de dyre boliger slipper for ekstraregningen i første omgang. Det skyldes, at forligspartierne vil indføre en regel om, at boligejerne slipper for stigningen, hvis ejendomsværdiskatten og grundskylden tilsammen stiger på grund af de nye regler.
Til gengæld vil skattestigningen slå igennem, når nye ejere tager over, og derfor kan reglerne påvirke salgspriserne.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) sendte i fredags to lovforslag i høring om de nye ejendomsskatteregler, der forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.
Ministeren har ikke forholdt sig til den nye boligtopskat, men han påpeger, at de nye regler samlet set rummer skattelettelser for 10 mia. kr. til boligejerne. Samtidig vil der blive tilbagebetalt 13,5 mia. kr. til de boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i perioden 2011-2020.
»Fire ud af fem boligejere kan se frem til at slippe billigere i ejendomsskat, mens de resterende får en rabat, som sikrer imod, at skatterne stiger. Det har været afgørende for os, at de nye ejendomsvurderinger ikke fører til økonomisk utryghed for boligejerne. Særligt i disse tider er jeg glad for, at langt de fleste faktisk vil få flere penge mellem hænderne,« udtalte Jeppe Bruus i fredags i en pressemeddelelse.