Skat giver op: Ejendomsmæglere får ansvaret for vurderingen, når boligen skal sælges
Langt de fleste boligejere må nøjes med foreløbige vurderinger og kan ikke klage.
De foreløbige vurderinger, som mange boligejere må tage til takke med indtil videre, er ikke sikre nok ved ejendomshandler.
Den erkendelse kommer fra Skatteministeriet i et aktuelt dokument, der er et af mange i forbindelse med den nye boligskattereform.
Opgaven gives videre til ejendomsmæglerne, der foruden at sælge boligen kommer til at fungere som officiel vurderingsperson, der afgør, hvor meget en køber skal betale i boligskat.
»Hvis en foreløbig vurdering af en ejendom er for høj, vil det midlertidigt indebære for høje ejendomsskatter, og det kan besværliggøre salg af ejendommen,« skriver Skatteministeriet.
Også ejendomsmæglernes vurdering er foreløbig. Det betyder, at en køber ikke kan være sikker på, hvor meget han eller hun kommer til at betale.
Og hvis den endelige salgspris afviger fra ejendomsmæglerens vurdering, vil køberen endnu engang kunne få rettet den foreløbige vurdering til at være salgsprisen.
Hos RealMæglernes direktør Preben Merrild Angelo vækker fremgangsmåden hovedrysten. Han har tidligere opfordret skattemyndighederne til at skrotte boligskattereformen, der skal træde i kraft i 2024, og i stedet lade ejendomsmæglerne foretage vurderingerne.
Det kan gøres på denne måde: De danske ejendomsmæglere vurderer ejendommene for Told og Skat. Told og Skat kan derudover hente stor hjælp i de mange vurderinger som pengeinstitutter, realkreditinstitutter og ejendomsmæglere udarbejder hvert år.
»De informationer kan hentes gratis,« fastslår Preben Merrild Angelo.
At grundlaget for hele boligskattereformen baseres på foreløbige vurderinger skyldes, at de endelige ejendomsvurderinger for 2022 og 2023 ikke vil være klar inden 2024, oplyser Skatteministeriet.
De foreløbige vurderinger afviger ikke væsentligt fra den endelige vurdering, lover ministeriet. Der er ellers stor forskel på, hvordan de to vurderinger udføres.
Det beskriver Skatteministeriet med bl.a. disse ord:
»De foreløbige vurderinger adskiller sig fra de endelige vurderinger ved at være automatiseret og uden generelle manuelle processer.«
Det har den konsekvens, at en boligejer ikke kan gøre indsigelse over for data, der ligger til grund for den foreløbige vurdering. Det kan man ved endelige vurderinger.
Dertil kommer, at man slet ikke kan klage over en foreløbig vurdering.
Det er uvist, hvor længe boligejerne må nøjes med en foreløbig vurdering. Indtil videre har kun 150.000 boligejere fået en endelig vurdering. Der er ca. 1,7 mio. ejerboliger i Danmark.