Storbanker advarer om enorme fald: Aktierne har bevæget sig ind i en »dødszone«
Storbanken Morgan Stanleys chefstrateg Mike Wilson, der er kendt som en af sortseerne på Wall Street, advarer om, at aktiemarkedet skal falde med mere end 20 pct. i første halvår - og andre banker stemmer i.
Præmien, som investorerne får for at holde de mere risikable aktier frem for de mere sikre obligationer, er efterhånden så lille, at aktiemarkedet i dag befinder sig i en »dødszone«, som inden længe vil kvæle kursfesten.
Således fastslår Mike Wilson, chefstrateg i investeringsbanken Morgan Stanley i en ny note. Han advarer om, at det toneangivende S&P 500-indeks risikerer at tabe over 25 pct. af sin værdi i første halvdel af året.
»Enten af egen vilje eller af nød har investorerne fulgt aktiekurserne til svimlende højder igen, da likviditet (ilt på flaske) giver dem mulighed for at klatre op i regioner, hvor de ved, at de ikke børe være og ikke kan leve så længe,« fortæller Mike Wilson som led i en Mount Everest-analogi:
»De klatrer i længslen efter den ultimative grådigheds-top og antager, at de er i stand til at komme ned igen uden katastrofale konsekvenser. Men ilten løber til sidst ud, og dem, der ignorerer risiciene, kommer til skade.«
Siden de senest bundede i midten af oktober, er S&P 500 steget næsten 12 pct. Aktiefesten har især været et resultat af en aftagende inflation og robuste økonomiske nøgletal kombineret med investorernes sats på, at USA’s centralbank (Fed) vil skrue ned for sine aggressive renteløft i år.
Fed-chef Jerome Powell har i stedet advaret om, at renterne måske skal stige mere, end investorerne regner med, inden inflationen er tæmmet. Forventningerne til, hvor langt renterne skal op i år, er desuden steget.
Mike Wilson fra Morgan Stanley bemærker, at den solide økonomiske vækst i USA vil afholde centralbanken fra at vende på rentetallerkenen, hvilket er dårligt nyt for aktierne, der i dag er de ”dyreste” siden 2007.
Risikopræmien, som er det forventede ekstraafkast i procent fra aktierne i S&P 500 i forhold til de mere sikre statsobligationer, er faldet fra 2,70 procentpoint, da aktiemarkedet bundede, til 2,25 procentpoint i dag.
På samme tid er P/E-værdien, der viser, hvad investorerne er villige til at betale for hver krone i indtjening, en virksomhed har, steget fra 15 til 18. Med andre ord er »luften tyndere«, vurderer Morgan Stanleys strateger.
Mike Wilson mener desuden, at indtjeningsforventningerne stadig er 10-20 pct. for høje, hvilket risikerer at sende aktierne længere ned i dybet.
»Tiden er inde til at gå tilbage til base camp, inden den næste nedgang i indtjeningerne,« skriver Mike Wilson, der forudså sidste års aktienedtur og er kendt som en af de største sortseere på Wall Street, i sin note.
Mike Wilson er ikke ene om at forudse enden på de seneste måneders aktiefest. Mislav Matjka, der er strateg i storbanken JPMorgan, tror, at aktierne så småt løber tør for brændstof allerede i løbet af første kvartal.
»Selvom vi tror på, at første kvartal i første omgang kan forblive robust, regner vi ikke med, at der vil være et fundament for, at vi skal længere op, og vi vil se rallyet falme, som vi bevæger os igennem dette kvartal,« fortæller han og betoner, at første kvartal nok markerer årets aktietop.
Europæiske aktier, som med en stigning på 20 pct. siden efteråret er løbet fra de amerikanske aktier, vil ifølge Bank of America heller ikke styre uden om en snarlig nedtur på aktiemarkedet, skriver Bloomberg.
For mens de økonomiske udsigter er blevet bedre i Europa som følge af Kinas genåbning, dalende energipriser og fine indtjeningsresultater, vil Den Europæiske Centralbanks rentestigninger sandsynligvis slå igennem.
»Vi er fortsat positioneret til et kraftigt tab i vækstmomentum i løbet af de kommende måneder,« siger Milla Savova, strateg i Bank of America.
Hun mener, at det brede europæiske Stoxx 600-indeks skal falde med op til 20 pct. inden tredje kvartal, hvorefter aktierne vil få en ny renæssance.