Privatøkonomi

Verdens største kapitalforvalter: Her finder du de mest attraktive aktier

Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, mener, at aktiemarkedet fortsat står over for tumultariske tider, men investorerne har mulighed for at hente attraktive afkast, hvis de investerer i kvalitetsprægede selskaber i visse sektorer.

Artiklens øverste billede
Nigel Bolton og Helen Jewell, investeringsdirektører i Blackrock. Foto: Stine Schjøtler

Finansmarkederne står over for yderligere turbulens i 2023 i takt med, at det seneste års rentestigninger fortsat slår rod i økonomien, og balladen i banksektoren er blot seneste bevis på, at stigningerne har konsekvenser.

Nigel Bolton og Helen Jewell, der er investeringsdirektører i Blackrock, fastslår, at det vil være med til at udfordre det brede aktiemarked, men også åbne op for afkast, hvis investorerne tager de rigtige beslutninger.

»Vi mener, at markedsudsvingene vil bidrage til, at aktive, langsigtede investorer får mulighed for at samle kvalitetsselskaber op med rabat,« bemærker investeringsdirektørerne i en ny analyse af årets 2. kvartal.

Hvad definerer så kvalitetsaktier? Traditionelt er det tale om selskaber med høje indtjeningsmarginer, stabil indtjening og lave gældsniveauer.

»Men kvalitet kan betyde forskellige ting på tværs af forskellige sektorer, efter vores mening - og det kan være svært at finde til den rigtige pris,« betoner Nigel Bolton og Helen Jewell og peger på fem aktiesektorer, hvor investorer med fordel kan se hen for at finde kvalitetsselskaber.

1.

Finans

Finanssektoren er i deres øjne attraktiv, selvom den seneste måneds uro i bankerne har været med til at sende aktiesektoren i dørken, men ifølge Blackrock taler det blot for, at investorerne altid bør være selektive.

»Bevægelsen væk fra negative renter har været transformerende for de europæiske banker. Vi tror, at de står i en stærk position til at drage fordel af de højere rentesatser - og høje niveauer af likvide aktiver betyder, at de er langt mere modstandsdygtige, end de var under Finanskrisen,« lyder analysen fra Nigel Bolton og Helen Jewell.

2.

Forbrug

Forbrugssektorerne har vist sig at være modstandsdygtige i tidligere recessioner, og derfor er de ifølge Blackrock oplagte at se mod, hvis USA står til at træde ind i en økonomisk nedtur.

Men igen er det vigtigt at gøre sit hjemmearbejde. For både lønpres og pres på værdikæderne er fortsat med til at udfordre selskaberne, og det handler om at vælge dem, som sælger de rigtige varer i nedgangstider.

»Diskretionære virksomheder - såsom luksusnavne - tilbyder måske ikke den åbenlyse modstandsdygtighed over for en recession, hvorfor det er særligt vigtig at være kræsen. Vi mener, at virksomheder med et stærkt brand, begrænset udbud og stabilt fodfæste i USA og Europa såvel som eksponering over for de kinesiske forbrugere er bedst positioneret til at videresende højere omkostninger og opretholde sunde profitmarginer.«

3.

Teknologi

Gennem det seneste årti har tech-selskaberne været aktiemarkedets store vindere, men sidste år blev billedet vendt 180 grader, da stigende renter medvirkede til, at teknologiaktiernes værdiansættelser styrtede.

På samme tid har det åbnet »attraktive indgange« til sektoren, og ifølge Blackrock vil kvalitetsselskaber være i stand til at lede »en ny æra inden for kunstig intelligens«. På det seneste har erkendelsen af, at det kræver enorm computerkraft at udvikle kunstig intelligens, sat skub i aktierne i de selskaber, som fremstiller computerchips. De er afgørende, ikke blot for kunstig intelligens, men også internet-infrastruktur, elbilproduktion, vedvarende energi, automatiseringen, Internet of Things (IoT) og 5G.

»Vi tror, at kvalitetsselskaberne inden for denne voksende industri har unikke produkter, forsyningskædedominans og en afgørende rolle at spille i efterspørgslen på mindre og mere kraftfulde computerchips.«

4.

Energi

Sidste år var energisektoren den absolutte vinder, da priserne på olie og gas strøg til vejrs, og selvom det er dalet de seneste måneder, ser Nigel Bolton og Helen Jewell stadig, at selskaberne står solidt på længere sigt.

»Kvalitetsvirksomheder bør kunne bruge deres frie pengestrømme til at tilbyde attraktive udbytter og tilbagekøb, afdrage på gæld, købe mindre virksomheder for at styrke deres markedsposition og afsætte betydelige investeringer til vedvarende energi,« vurderer investeringsdirektørerne.

5.

Sundhed

Til sidst har sundhedssektoren været en af de mest modstandsdygtige, når økonomierne bremser op, eftersom medicin og sundhedsydelser forbliver essentielle, hvilket ifølge Blackrock »karakteriserer kvalitet«.

Men sundhedsaktierne er ikke ens, hvilket var tydeligt sidste år, hvor bioteknologi løb fra resten af sundhed på aktiemarkedet - og det er derfor vigtigt at have en dyb forståelse for de enkelte virksomheder.

»Ud over en robust indtjening leder vi efter vækstmuligheder knyttet til et voksende sundhedsbehov inden for områder så som alzheimers, diabetes og fedme,« understreger Nigel Bolton og Helen Jewell i deres analyse.

6.

Regioner

På et regionalt niveau ser Blackrock lyst på Europa med argumentet, at europæiske aktier er billigere end amerikanske målt på værdiansættelse. Forskellen er i dag 28 pct. Historisk har den været 15 pct. afslører data.

Men recessionsspøgelset spørger fortsat i Europa, som sandsynligvis går en recession i møde i sidste halvdel af 2023, påpeger Nigel Bolton og Helen Jewell. Derfor er nøglen atter at se mod kvalitetsselskaberne.

På samme tid er Emerging Markets (EM) ikke på samme måde presset af stigende renter og glohed inflation, hvilket taler for, at de er i stand til at understøtte deres økonomier. Det kan være en fordel for aktiemarkedet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.