Privatøkonomi

Nedtælling i fuld gang: Genopstået elafgift rammer elkunder om 37 dage

Sidste års aftale om vinterhjælp suspenderer elafgiften frem til den 30. juni. Men i 2. halvår rammer den statslige afgift igen danskerne for fuld kraft.

Artiklens øverste billede
En lempet elafgift sparer i 1. halvår en almindelig husholdning for tusindvis af kroner. Men den 1. juli genopstår elafgiften for fuld kraft. Foto: AFP/Ina Fassbender

Medvinden for landets 2,8 mio. private elkunder lakker hastigt mod enden. Den 1. juli dukker en milliardstor afgift igen op på danskernes elregning.

I september sidste år vedtog et folketingsflertal på bagkanten af en historisk dyr august med elpriser på 8-12 kr. pr. kilowatt-time (kWh) en særlig hjælpepakke til bl.a. hårdt prøvede elkunder. 

»Mange danskere ser med bekymring på den forestående vinters mange udgifter. Priserne stiger for hurtigt til, at mange kan følge med. Derfor er jeg glad for, at vi nu er enige om at sænke elafgiften til EU’s absolutte minimumssats på 0,8 øre pr. kWh,« lød det fra Jeppe Bruus, skatteminister i den daværende S-regering.

Aftalen betød, at husholdninger i 1. halvår stort set styrer uden om den statslige elafgift. For en typisk husstand med et årligt elforbrug på 4.500 kWh betyder det en samlet rabat i 1. halvår på 1.900-2.000 kr. 

For private husholdninger og ikke momsregistrerede virksomheder betyder lempelsen af elafgiften fra januar til og med juni et sparet milliardbeløb.

»En midlertidig lempelse af elafgiften i seks måneder skønnes at indebære et mindre provenu på ca. 3,5 mia. kr. i 2023,« fremgår det af bilag fra Skatteministeriet, der blev præsenteret i forbindelse med sidste års hjælpepakke.

Udløbet af den midlertidige rabat betyder til gengæld, at millioner af elkunder den 1. juli vågner op til, at der igen skal betales 0,87 kr. inklusive moms af hver forbrugt kWh.

Til sammenligning har markedsprisen på el i gennemsnit ligget på 0,93 kr. inklusive moms i perioden januar-april.

Da hjælpepakken og lempelsen af elafgiften blev præsenteret, blev milliardrabatten bl.a. forklaret med en skyhøj inflation, og husholdninger der er presset hårdt på økonomien.

Siden er inflationen faldet, og forbrugertilliden er steget. Men husholdningerne kæmper fortsat med stigende priser, stigende renter og et pres på reallønnen. På den anden side af sommerferien venter ydermere et efterår og en vinter, hvor elhandlere venter markedspriser på el omkring 0,94 kr. pr. kWh inklusive moms.

Det er markant under årsprisen på el i 2022, der landede på 2,00 kr. inklusive moms, men eksklusive elafgift, transporttillæg og abonnementer. Til gengæld er 0,94 kr. højere end markedsprisen på el i 2021, hvor energikrisen tog fart i efterårsmånederne.

Alligevel er der i SVM-regeringens finanslov for 2023 ikke lagt op til, at rabatten på elafgiften fortsætter året ud.

I finansloven skilter regeringen således med en forventet indtægt fra elafgifter i 2023 på knap 4,9 mia. kr. Til sammenligning venter Finansministeriet, at elafgifter har sendt 11,1 mia. kr. i statskassen i 2022. Beløbet er endnu ikke gjort endeligt op.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.