Privatøkonomi

Sådan rammer nye pensionsregler dig

Regeringens forlig om pensioner får konsekvenser for de fleste danskere.

Artiklens øverste billede
Der er ekstra god grund til at studere pensionspapirerne i den kommende tid.

Nye regler om pension kom så overraskende for branchen, at PFA sendte et nyhedsbrev ud til sine kunder om de eksisterende regler, samtidig med, at finansminister Bjarne Corydon (S) orienterede om de nye regler, som regeringen har fået flertal for.

De nye regler får konsekvenser for alle, der ikke har omlagt deres kapitalpensioner til en aldersopsparing. Det kan man gøre med en skatterabat på 2,7 pct. Perioden for omlægningen er nu forlænget med et år, så det også bliver muligt i 2015.

For alle lønmodtagere med penge stående hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond, er konsekvenserne dog langt mere vidtrækkende. Her kommer en gennemgang af, hvilke konsekvenser det får:

 • Udspillet betyder, at personer, der er fyldt 60 år, fra den 1. april 2015 vil kunne bede om at få udbetalt deres opsparing i Lønmodtagernes Garantifond (LD) med en skatterabat på 2,5 pct.
 • Alternativt kan personer, der er fyldt 60 år, vælge at betale skatten på deres opsparing i 2015 inkl. skatterabat, men lade opsparingen fortsætte i LD. Ved udbetaling vil beløbet være skattefrit.
 • Normalt beskattes udbetalingen af LD-opsparing med ca. 40 pct. Med udspillet kan der opnås en beskatning på ca. 37,5 pct.
 • Skatterabatten betyder, at for en person med en opsparing i LD på f.eks. 125.000 kr., vil udbetalingen vokse med 3.125 kr. Det svarer til en forøgelse af udbetalingen efter skat på godt 4 pct.
 • Rabatten kommer også til at gælde for personer, der fylder 60 år i 2016 eller senere. Fylder man 60 år i løbet af 2016, vil man kunne få udbetalt eller omlægge sin pensionsopsparing i LD med rabat, hvis man vælger at få den udbetalt inden for et år.
 • Skatterabatten gælder også for personer, som har fået ret til udbetaling af opsparingen i LD, inden de fylder 60 år. Det gælder fx personer, der har fået tilkendt førtidspension mv. For at få rabatten skal man vælge at få udbetalt sin opsparing i LD indenfor et år fra det tidspunkt, hvor man har opnået ret til at få pensionen udbetalt.
 • Udbetalingen af opsparingen foregår ved at kontakte LD.

Det betyder de nye regler for folk med en kapitalpension, der endnu ikke er omlagt til en aldersopsparing.

 • Udspillet betyder, at den gældende skatterabatordning ved omlægning eller udbetaling af kapitalpensioner forlænges, så den også gælder i hele 2015.
 • Normalt skal der betales en afgift på 40 pct. ved udbetaling af en kapitalpension. Personer, der vælger at omlægge en kapitalpensionsordning vil kunne få en rabat på 2,7 pct. af opsparingen, hvis de vælger at omlægge ordningen til en alderspension inden udgangen af 2015.
 • Personer, der er fyldt 60 år og opfylder kravene til at få udbetalt deres kapitalpension, vil ligeledes få rabat på 2,7 pct. af udbetalingerne.
 • For en person med en opsparet formue på kapitalpensionen på 125.000 kr., vil rabatten betyde, at udbetalingen vokser med 3.375 kr. Det vil typisk svare til en forøgelse af udbetalingen efter skat på 4,5 pct.
 • Omlægningen af kapitalpension vil fortsat blive varetaget af det pensionsselskab mv., hvor man har placeret sin kapitalpensionsordning.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.