Skuffende fleksauktion kommer bag på realkreditinstitutterne
Der var ventet en langt større interesse for de korte fleksobligationer, men investorerne står ikke længere i kø.
Danske realkreditobligationer er ikke længere investorernes favoritlegetøj, og det kommer bag på flere af realkreditinstitutterne.
Renten på F1-lån er steget på den auktion, der afvikles i disse dage, og der har været færre bydere til de obligationer, der er sat til salg.
Ifølge kapitalforvalter i Formuepleje, Erik Bech, kan der være flere forklaringer. En rente på blot 0,11 eller 0,13 pct. er ikke længere attraktiv for investorerne. En anden forklaring er, at institutterne er blevet underlagt nogle nye regler, de såkaldte LCV-krav, der betyder at der er grænser for, hvor mange af ens egne obligationer, man må eje.
»Nogle af auktionerne er gået ret dårligt. Det virker, som om Realkredit Danmark er hårdest ramt af, at dens ejer Danske Bank ikke kan købe så mange obligationer længere,« siger Erik Bech.
Renteforskellen er også større end tidligere. Billigste F1-lån inklusiv kurskæring er 0,45 pct. hos Nordea Kredit, dyreste er hos BRFkredit med 0,62 pct.
Hos Realkredit Danmark erkender man, at forløbet af auktionen har været en overraskelse. Ikke mindst interessen for obligationerne. Den måles i begrebet bid to cover. Den har været helt nede omkring 1,38 hos BRFkredit og 1,50 hos Realkredit Danmark
»Overordnet set har vi været overrasket over, at bid to cover ikke har været højere. Ved dagens auktion er den dog steget til ca. 3,3 og det er tilfredsstillende,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.
Han mener, der kan være andre forklaringer. Realkredit Danmark udbyder langt flere obligationer end Nordea Kredit og Nykredit. Realkredit Danmark udbyder for 35,9 mia. kr., Nykredit for 26,5 mia. og Nordea Kredit for 20,2 mia. kr.
Også hos Nordea Kredit jagter man en forklaring, men der er flere, mener boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.
»En del af rentestigningen skyldes, at det generelle renteniveau steg en smule. Den effekt kan dog ikke forklare det hele, eftersom vi kunne registrere en spændudvidelse til andre sammenlignelige renter som f.eks. Cita-renten.«
Den resterende del af rentefaldet, skal formentlig forklares med, at investorernes appetit på fleksobligationerne ikke er helt så stor som først antaget, mener Lise Nytoft Bergmann.
Onsdag blev der registreret en stor forskel mellem den kurs, investorerne bød på de enkelte institutters obligationer. I Nordea Kredit landede kursen på obligationerne væsentligt bedre end i de øvrige institutter. Onsdag var der op til 0,09 kurspoint i forskel mellem Nordea Kredit og Realkredit Danmark. Det er en renteforskel på 0,09 pct.
I Nykredit mener man, at udviklingen er en naturlig konsekvens af det lave renteniveau, og at priserne er blevet reguleret, så de længere løbende flekslån er blevet tilgodeset.
»Renterne var meget lave op til auktionen, måske for lave. Nu er de kommet op på et fornuftigt niveau igen, og så er interessen der også,« siger vicedirektør i Nykredit Henrik Hjortshøj-Nielsen.