Ejendomsmæglere taber kunder på andelsboom
Ejerne af andelsboliger i København vender i stigende grad ejendomsmæglerne ryggen.
»Det var et marked, vi havde til låns.«
Sådan lyder det fra relationschef i Home, Mads Ellegaard, efter at ejendomsmæglerkæden for Finans har gennemgået sit salg af andelsboliger.
På et år har kæden mistet 20 pct. af andelsboligmarkedet. Og selv om mæglerne stadig har fat i provinsen, så er de tabere i København, hvor markedet buldrer derudad. Det seneste år har andelsmarkedet i København været i stærk bedring, og et stigende antal andele sælges nu igen til maksimalpriser.
Andelsmarkedet er ved at komme tilbage på et mere normalt niveau, mener Mads Ellegaard.
»I København har vi haft markedet til låns under finanskrisen, men det er ikke gledet ejendomsmæglerne af hænde, selv om flere andele – primært i København - igen handles til maksimalpriser og ventelister uden mægler,« siger han.
Der findes ingen officielle statistikker for salget af andelsboliger, men Homes salg i år ender efter al sandsynlighed omkring indeks 80 i forhold til i fjor, som var rekordår for andelsboligsalg. I forhold til 2012 og 2011 ender andelsboligsalget i år omkring indeks 90-92.
Tilbagegangen skyldes især, at markedet i hovedstadsregionen er skrumpet ind.
»Før finanskrisen var det nemt at sælge sin andel. Under finanskrisen stoppede alt op, og andelene fik oven i det et dårligt ry på grund af økonomisk uføre i nogle foreninger. Det betød, at andelssælgere måtte have hjælp af en mægler og acceptere, at andelen ikke nødvendigvis kunne sælges til maksimalpriser – men til markedspriser,« forklarer Mads Ellegaard.
I København er andelsboligerne en dominerende boligtype, og historisk set handles mange af dem uden mægler.
»Men foreløbig beholder vi en pæn del af andelsbolighandlerne,« siger Mads Ellegaard.
Der er fortsat andelssælgere i hovedstaden, som vælger en mægler, fordi de ønsker indsigt i markedet, en der kan fremvise eller søger ekstra rådgivning og sikkerhed mm. Eller fordi de sælger andelen i forbindelse med købet af anden bolig.
Dertil kommer, at handlen med andelsboliger er blevet mere kompleks i løbet af de seneste 10 år, og der er indført flere nye regler og krav – blandt andet nye lovbestemte krav om nøgleoplysninger ved salg.
Uden for København er andelsmarkedet noget anderledes. Før finanskrisen blev et hav af rækkehuse i nystiftede andelsforeninger solgt via mæglere under boligboomet. I København er markedet i høj grad er drevet frem af stigende priser og flere ejerlejlighedshandler, mens andelene i resten af landet i bedste fald følger udviklingen på det lokale husmarked.
I provinsen er andelsboliger ofte rækkehuse.
»I provinsen er der stadig masser at gøre for vores mæglere. I Trekantområdet og på Fyn sælger vi og får flere andelsboliger til salg i år end sidste år,« siger Mads Ellegaard.
I starten af året var mange mæglere i hovedstadsområdet klar til at afskrive salget af andelslejligheder helt og holdent, men så galt er det slet ikke gået, viser en ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden home.