Nyt boliglån kan dræbe F1-lånet
Med et 2 pct. lån forsvinder argumentet for at vælge flekslån, mener investeringsøkonom.
»Den ultimative F1-dræber.«
Sådan beskriver afdelingsdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen situationen, hvis der kommer et nyt 30-årigt 2 pct. lån på markedet. Han får opbakning fra investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, der for første gang nogensinde vil anbefale boligejerne at tage et fast forrentet lån.
Realkreditinstitutterne er tæt på at indføre et nyt 30-årigt 2 pct. lån. Det skyldes, at 2,5 pct. lånet er så tæt på kurs 100, at der snart ikke kan gives tilbud i det.
Siden flekslånene blev indført i 1996, har Per Hansen været fortaler for dem og ikke de traditionelle obligationslån. Han har været kritisk over for realkreditobligationernes opfordringer til at lægge om til lån med fast rente. Den månedlige ydelse er nemlig højere på et sådant lån.
Men hvis kursen på et 2 pct. lån bliver fornuftig, kan boligejerne med fordel vælge det, mener Per Hansen, der også har en fortid som aktiestrateg i Jyske Bank.
Hverken han eller Sune Worm Mortensen mener, det bliver et problem at finde investorer til 2 pct. obligationerne.
»Vi har arbejdet målrettet med investorerne. Muligheden for at lån kan opsiges i utide kan bremse dem i at investere. Men sandsynligheden for, at en 2 pct. obligation bliver opsagt i utide er ikke stor. Og så er en investor sikker på at få en rente i ganske lang tid,« siger Sune Worm Mortensen.
Ifølge Per Hansen har investorerne vænnet sig til at få en ekstrem lav rente for deres penge.
Jeg vil ikke være så nervøs og bekymret for det. For en måned siden udstedte ISS fem-årige virksomhedsobligationer til 1,125 pct. i rente. Det er vanvittigt at låne penge til en ”B-something” kreditværdig virksomhed på fem-årige vilkår til så lav en rente. Hvis der kommer rentestigninger, eller hvis markedet for virksomhedsobligationer fryser til, er likviditeten i en sådan udstedelse meget meget lille,« siger Per Hansen.
Han bruger investeringer i olie som eksempel på en »ny normal.«
Prøv at skifte renter ud med olie. For fem måneder siden mente olieanalytikere i gennemsnit og generelt at en oliepris på 105-110 var en ligevægt. Nu hedder ligevægten 55-60. Intet er sket udover at der er fokus på overforsyningen og at skifergas ændrer fundamentalerne. Skifergassen eksisterede også for fem måneder siden.«
Derfor vil der også til den tid og i givet fald være masser af købere til 2 pct. obligationer, mener han.
»Det vil kunne tænde en ekstrem konverteringsaktivitet og være det rigtige at gøre for mange mange hundrede tusinde låntagere i det mindste at overveje - for første gang i 18-19 år,« lyder det fra investeringsøkonomen.
Om der kommer et 2 pct. lån er endnu uvist. Men i Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, der ejer Totalkredit, er man klar til at sende det i markedet. Og der skal ikke meget til, understreger Sune Worm Mortensen.
»Der er meget geopolitisk uro, og det virker ikke, som om der er tale om en døgnflue,« konstaterer han.