Privatøkonomi

Kreative udlejere tjener tykt på tvivlsom boligfidus

LLO kræver lovændring, der kan forhindre private udlejere i at dobbeltudleje via stråmænd til overpris.

Artiklens øverste billede
Fremleje kan blive en dyr fornøjelse, hvis ejeren benytter en stråmand.

En populær boligfidus blandt private udlejere betyder, at mange lejere må betale en langt højere pris for deres lejligheder, end huslejenævnet finder rimeligt. Det skriver Politiken.

Det kan lade sig gøre, hvis ejeren af lejligheden lejer den ud til en virksomhed, som derefter fremlejer den til en privatperson. En såkaldt stråmandsudlejning. Det åbner muligheden for en tidsbegrænset lejekontrakt, hvor udlejeren kan sætte en højere pris end den oprindelige.

Det må man ikke, og er prisen for høj, kan lejeren klage til huslejenævnet. Men fordi lejeperioden er tidsbegrænset, klager lejerne meget sjældent, fordi de frygter, at en klage vil føre til, at lejemålet ikke bliver forlænget efter udløb.

Selv hvis fremlejeaftalen løber over en årrække, kan lejeren ikke føle sig sikker. Fremlejegiveren kan blot opsige sin kontrakt med ejeren, og så står lejeren med en ugyldig kontrakt.

Den fidus vil Lejernes Landsorganisation (LLO) til livs.

»Når du bor til leje, er du beskyttet af lejeloven, hvis din udlejer for eksempel går konkurs. Men hvis du er fremlejetager, og fremlejegiver opsiger sin lejekontrakt med ejeren eller 'glemmer' at betale sin husleje, ryger du bare ud,« siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden, til Politiken.

Han mener, det ødelægger boligmarkedet, og at man bør gøre stråmandsudlejning ulovligt.

Det kan man bare ikke uden videre. Den nuværende lovgivning skal nemlig sikre, at store virksomheder eller institutioner kan leje lejligheder, som de efterfølgende kan fremleje til ansatte.

Boligminister Carsten Hansen (S) kalder boligfidusen for »frastødende«, men han mener allerede, at lovgivningen kan forhindre problemet, da tidsbegrænset udlejning ifølge lejeloven kræver en rimelig begrundelse. Og en begrundelse kan ikke være, at man vil sikre sig mod klager over høj husleje.

Han er dog åben over for en dialog med LLO, hvis problemet er så stort, som organisationen hævder. LLO igangsætter efter påske en undersøgelse, der skal kortlægge boligfidusens omfang.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.