Private udlejere i klemme: Huslejen tvinges ned
Mange private udlejere bliver tvunget til at sænke huslejen markant, fordi de ikke kender reglerne.
Lejere får systematisk presset huslejen ned over hele landet - i visse tilfælde op mod 70 pct. Udlejerne har ikke sat sig ordentligt ind i reglerne, og det kan blive dyrt for dem, fastslår Mark Jensen, fra Sammenslutningen af private udlejere, SAPU.
»Langt de fleste ejerlejligheder, andelslejligheder, rækkehuse og huse, der udlejes af private, er omfattet af den almindelige lejeregulering. Disse udlejere går ofte en lidt grum skæbne i møde, fordi de aldrig havde forestillet sig, at et kommunalt nævn kan overtrumfe en lejekontrakt og nedsætte lejen med 70 pct.,« siger Mark Jensen.
Blandt SAPUs medlemmer ender ca. 10 pct. med en sag i huslejenævnet. Lejereglerne betyder, at der kun er fri huslejefastsættelse i udlejningsejendomme, der er taget i brug efter 1991. Alle andre, og det er de fleste, er omfattet af gamle regler.
Reglerne betyder, at kun hvis en lejlighed er gennemrenoveret, kan man uden den store risiko selv fastsætte en husleje. Hvis ikke den er gennemrenoveret, er man underlagt nogle gamle regler, og dem følger de kommunale huslejenævn slavisk.
»Virkeligheden er, at lejerne i stadig stigende omfang går i huslejenævnene til stor frustration for vores medlemmer. Typisk sættes lejen ned til kr. 500-700 pr. kvm pr. år. Det er denne leje, som i praksis er den gældende selv i København med undtagelse af de nyere ejendomme, « siger Mark Jensen.
For at tage en højere husleje, kræves der, at boligen er »gennemgribende forbedret.«
»Langt de fleste private, der udlejer bolig, er ikke klar over, at boligerne skal være gennemgribende forbedret for at de kan løfte huslejen op omkring 1.200 pr. kvm. Vi ser altså flest afgørelser i intervallet mellem 500 og 700 kr. Vi har desværre fået afgørelser helt ned til 380 kr. pr. kvm i Tårnby ved Amager Strandpark.«
Problemet forstærkes af, at knap 100.000 private udlejer bolig, og de private er ofte dem, der står for udlejning til unge studerende, mener Mark Jensen.
Fokus ved forældrekøb burde i højere grad være huslejefastsættelse, fastslår han. I øjeblikket fokuseres der alt for meget på de skattemæssige og finansieringsmæssige dele af forældrekøbet. Hans anbefaling er derfor klar.
Køb en ejendom, der trænger til istandsættelse, udlej til barnet billigt og sæt først i stand, når barnet flytter. Så kan man udleje til tredje part og tage den høje husleje.
»Dermed kan man indenfor lovens rammer og på en måde, som Skat skal acceptere, udleje til sit barn til ca. 600 kr. pr. kvm og efterfølgende udleje til tredje part til 1.200 - 1.400 kr. pr. kvm,« siger Mark Jensen.