Privatøkonomi

Her har hvert fjerde hus fået nye ejere

I visse dele af Danmark er der god chance for at få en ny nabo.

Artiklens øverste billede

Bor du nord for København har du haft gode chancer for at stifte bekendtskab med et nyt sæt naboer.

En ny analyse fra Boliga viser, at det i særlig grad er byerne nord for hovedstaden, der har oplevet store udskiftninger i beboersammensætningen inden for de seneste fem år.

I undersøgelsen er der set på, hvor mange huse, der er blevet handlet i de enkelte byer siden 2010*, og 14 ud af listens 20 mest handelsaktive byer befinder sig lige uden for København.

To områder i selve hovedstaden topper dog statistikken.

I Frederiksberg C er 27 procent af postdistriktets villaer således blevet solgt inden for de seneste fem år, mens 25 procent af husene i København K har skiftet ejer, og København S indtager fjerdepladsen med 21 procent solgte villaer ud af den samlede husmasse.

Ifølge Curt Liliegreen, der er sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videnscenter, er det ikke overraskende at postdistrikterne i og omkring København topper listen over handelsaktiviteten.

- Et af de vigtigste forhold er den demografiske udvikling. De områder, hvor handelsaktiviteten er størst, er også de områder, hvor vi har en vækst i befolkningstallet, f.eks. i Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Gentofte Kommune.
Det er en udvikling, som ikke har noget at gøre med markedsforventninger eller tilfældige udsving. Det er tværtimod en trend, som man forventer vil vare ved i årtier, siger Curt Liliegreen.

Den øgede tilflytning er en del af den urbanisering, der finder sted over det meste af verden i øjeblikket, og herhjemme er den blandt andet hjulpet på vej af en mangeårig bevægelse væk fra industrialisering og landbrug og over til vækst i liberale erhverv, som typisk skaber arbejdspladser i byerne.

- Derfor er det også logisk, at handelsaktiviteten er høj i områder, hvor der er et velfungerende arbejdsmarked, og hvor der bliver skabt job, der er rettet mod højtlønnede danskere. Samtidig stiger boligerne hastigt i pris, og så flytter folk hurtigt videre, fordi de får en større friværdi og kan købe en større lejlighed eller et parcelhus i omegnen, siger Curt Liliegreen, som desuden peger på den meget lave rente som en væsentlig faktor.

- Selvom renten er lidt ustabil i øjeblikket, er det stadig muligt at få finansieret boliger meget billigt. Det er med til at understøtte de steder, hvor der er et demografisk grundlag for at handle, og derfor er der gang i markedet og flytningerne i de områder, siger han.

I andre områder, som for eksempel Sønderjylland og Vest- og Sydsjælland er der til gengæld meget lav handelsaktivitet.

- Her er priserne ikke inde i nogen kraftig stigning, og derfor kan boligejerne ikke tage en stor friværdi med sig. De har heller ikke et tilflytningsoverskud, og det er med til at stoppe omsætningen af boliger, siger Curt Liliegreen.

I de to mondæne byer Klampenborg og Charlottenlund, hvor huspriserne er blandt landets højeste, er godt og vel hver femte villa blevet solgt siden 2010, og bevæger man sig ud fra hovedstadsområdet er det navnligt de østjyske byer, der kan skilte med høj handelsaktivitet.


I Aarhus C er 20 procent af husene blevet handlet inden for de seneste fem år, mens det drejer sig om henholdsvis 18,6 procent og 17,5 procent i forstæderne Åbyhøj og Viby.

I Nordborg på Als har man til gengæld måttet spejde længe efter nye naboer. Her er blot 6,2 procent af husmassen blevet solgt. Det er den laveste procentsats på landsplan.

Se hvor mange af husene, der er blevet handlet i din by*Tallene viser antal hushandler foretaget ved almindelig fri handel fra 30. juni 2010 til 30. juni 2015 i forhold til antal registrerede huse i BBR-registret i de enkelte byer. Byer med færre end 30 enheder er sorteret fra. Er en bolig handlet flere gange, er det kun den sidste handel, der er registreret.

Kilde: Boliga.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.