Privatøkonomi

Flere byer er støvsuget for huse til salg

I 84 af landets kommuner er der færre boliger til salg end i 2011.

Artiklens øverste billede
Der er langt mellem til salg-skiltene i mange kommuner i Danmark. Foto: Søren Schnoor.

Der er støvsuget for parcelhuse til salg i flere af de danske byer, viser en ny opgørelse.

Specielt i kommunerne omkring København kan det blive svært at finde drømmeboligen. I Brøndby er kun 1,3 pct. af husene til salg. Ishøj og Glostrup er næsten lige så langt i bund med 1,5 pct. Det svarer til cirka en halvering de seneste fem år.

»Den væsentligste forklaring er, at der er kommet langt mere gang i hussalget nu end for fem år siden, fordi forbrugertilliden er væsentlig højere og renten er betydeligt lavere,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

I 84 af 98 landets kommuner er der færre huse med et til salg-skilt i forhaven i forhold til 2011, viser opgørelsen, som ejendomsmæglerkæden Home har foretaget på basis af tal fra Boligudbudsstatistikken og Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter under grafikken.

»Udbuddet falder også, fordi nogle – ofte ældre – boligejere ikke tør sætte til salg, hvis ikke de kan finde deres næste bolig. På den måde bider det lave udbud sig selv i halen. Ligeledes bliver flere boliger solgt via køberkartotek nu, så de aldrig kommer officielt på markedet og tæller derfor ikke med i det officielle udbud,« siger Mads Ellegaard.

De københavnske omegnskommuner har særlig medvind - og mangel på huse - lige nu, fordi priserne på huse og lejligheder i og tæt på København er steget ret meget i pris.

»Når salget i hovedstaden går godt, smitter det af på husene i de nærmest beliggende villabyer. Derfor søger flere købere i København nu efter hus i områder, hvor bytteprisen fra lejlighed til hus også er fordelagtig,« siger Mads Ellegaard.

Kun 14 kommuner skiller sig ud med enten lidt flere eller en uændret andel huse til salg. Det er fortsat ø-kommuner og flere udkantskommuner, der ligger højt på udbudslisten.

Læsø topper den negative tendens og skiller sig ud for alvor. I dag er knap 11 pct. af Læsøs villaer til salg mod 6,5 pct. i 2011. Derefter kommer Ærø og Langeland med en andel på 6,1 pct.. Struer følger efter med 5,7 pct. af husene.

»Også husejerne i de mere tyndt befolkede dele af Danmark har på det seneste mærket, at jorden er blevet gødet til flere boligsalg, og det betyder – lidt paradoksalt – at der er flere boligsælgere, der efter at have forsøgt at sælge huset uden held vender tilbage og sætter huset til salg igen. Derfor er udbuddet fortsat højt – og især fordi der er flere sælgere end købere i markedet,«  siger Mads Ellegaard.

Nogle steder er der også forsvundet huse fra markedet, fordi de i stedet er blevet lejet ud – eller ikke beboet længere. Tal fra Danmarks Statistisk viser også, at lidt flere huse er ubeboede end for fem år siden – og især i flere af kommunerne længst fra de store byer – og der er også flere huse, der er lejet ud.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.