Privatøkonomi

Husk skatteregnskabet, hvis bilen lejes ud gennem GoMore

Reglerne er for komplicerede, advarer revisionshuset BDO. Skat er på vej med nyt styresignal.

Artiklens øverste billede
Det er for svært for bilejerne at få styr på skattereglerne ved at udleje bilen gennem tjenester som GoMore, mener BDO. Foto: Stine Bidstrup

Det er for svært for bilejerne at få rede på de skattemæssige regler, hvis de vil leje privatbilen uden gennem tjenester som GoMore. Derfor bør reglerne laves om, og der bør indføres en fradragsberettiget kilometersats.

Opfordringen kommer fra rådgivnings- og revisionshuset BDO, der også opfordrer Skat til at gøre et såkaldt styresignal mere forståeligt.

Skat har sendt et styresignal i høring, men det er ifølge BDO så upræcist, at brugerne næppe forstår betydningen. Det bør derfor forklares bedre i den endelige udgave, lyder det fra BDO.

Styresignalet slår dog fast, at bilejere, der af og til udlejer deres private bil, ikke anses for at drive erhvervsmæssig virksomhed rent skattemæssigt. Derfor kan underskud ikke trækkes fra, og overskud beskattes som personlig indkomst. Der skal dog ikke betales arbejdsmarkedsbidrag.

Hvis en bilejer udlejer sin bil gennem GoMore, skal der som udgangspunkt betales skat af hver tjent krone, og opgørelsen af det skattemæssige overskud er ganske kompliceret, fastslår Lars Ødum, der er skatteekspert hos BDO.

Han peger især på, at selv personer, der måske kun udlejer bilen nogle få gange om året, vil finde det uoverskueligt at holde styr på alle biludgifter for hele året for at kunne finde frem til det beløb, der kan modregnes i lejeindtægten.

»Bilejerne skal desuden finde ud af, hvad deres bil er værd ved årets begyndelse og ved årets udgang, så der kan beregnes et værditab i årets løb. Desuden skal bilejeren holde styr på, hvor mange kilometer bilen kører som udlejningsbil og for hele året. Det er nødvendigt for at kunne beregne fradragsbrøken,« forklarer Lars Ødum.

Han har opstillet nedenstående regnestykke, hvor bilen lejes ud over hele året. Bilen har kørt 16.000 km i årets løb - heraf 4.000 km under udlejning. Bilens værdi var 115.000 kr. ved årets begyndelse og 105.000 ved årets udgang. Lejeindtægterne har været på 12.000 kr. og udgifter til ejerafgift, forsikring, brændstof og værksted har været 20.000 kr.

Skatteregnestykket - tal i kr.:

Indtægt ved udlejning

12.000  

Provision til udlejningsfirma  - 20 pct.

-2.400 9.600

Årets biludgifter

20.000  

Årets værditab (115.000 – 105.000)

10.000  

Samlede udgifter

30.000  

Fradragsberettiget andel, 25 pct. af 30.000

  -7.500

Skattepligtigt overskud

  2.100

Kilde: BDO

For at gøre regnearbejdet lettere for bilejerne, opfordrer BDO til, at Folketinget finder en løsning i stil med den skattefrie kørselsgodtgørelse.

»Det eneste rigtige er at fastsætte en fradragsberettiget kilometersats og så supplere med en skattefri bundgrænse, som man kender det fra udlejning af boliger,« mener Lars Ødum.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.