I Lemvig er der lige nu danmarkspremiere på et huslån uden renter og gebyrer
Protestforeningen Fair Bidragssats afprøver en crowdfunding-baseret finansieringsform til huslån i det nordvestlige Jylland.
En ny, alternativ finansieringsform til boliglån har set dagens lys og skal nu udfordre realkreditinstitutternes monopol.
Det er ambitionen fra protestforeningen Fair Bidragssats, som vil forsøge sig med at tilbyde crowdfunding-lån til boligejere, der er trætte af at betale høje gebyrer og bidragssatser til realkreditinstitutterne.
Finansieringsformen bliver netop nu prøvekørt i Lemvig, hvor Fair Bidragssats har udvalgt en ejendom i form af en tidligere fattiggård fra 1856 på Fiskbækvej i Gudum som forsøgskanin til projektet. Det skriver Folkebladet Lemvig.
Konceptet går ud på, at en stor flok investorer skyder en række mindre beløb i et lån uden at forvente andet til gengæld, end at de får pengene tilbage i løbet af de 20 år, lånet løber. Låntager slipper altså både for at betale gebyrer og renter.
»Tanken er at vise, at der er andre veje at gå end realkreditinstitutterne. Mange føler sig stavnsbundet af institutterne, fordi de ikke kan opsige deres lån og få et andet uden at møde de samme vilkår og de samme høje satser,« siger formanden for Fair Bidragssats, Chresten Ibsen, til Finans.
Der er af praktiske årsager, at låntager ikke skal betale renter af lånet. Det er nemlig for besværligt, hvis man skal udbetale småpenge i renter til op mod 1.000 investorer, og hvis dette fire gange årligt skal oplyses til skattemyndighederne, forklarer Chresten Ibsen.
Hvis låneformen udbredes, bliver det imidlertid nødvendigt at finde en teknisk løsning på dette, så indskyderne kan få en større gulerod, medgiver han. På nuværende tidspunkt får de et gratis medlemskab af foreningen.
»Dette første forsøg er mere filantropisk. Hvis man vil være med til at bryde realkreditinstitutternes monopol, kan man gøre det på denne måde,« siger Chresten Ibsen og fortsætter:
»Det er ikke sikkert, at vi kommer til at lave 1.000 lån som dette, men det kan måske inspirere andre til at gøre det samme. Vi behøver jo ikke være med som mellemmand for at gøre det, så jeg forestiller mig, at konceptet har stort potentiale.«
Ordningen kan især være med til at løse problemer i yderområder, hvor en husejer på grund af boligens geografiske placering ikke kan få lov at omlægge sit lån, eller hvor det ikke er muligt for en ny køber at få et lån, mener Chresten Ibsen.