Danske pensionister dropper alderdommen i sydens sol
Mange drømmer om det søde pensionistliv sydpå, men når det kommer til stykket, er det noget andet der trækker, viser en opgørelse.
Mindre end 1 pct. af pensionskassen PKA's 42.000 pensionister – nemlig knap 400 – får deres pension sendt ud af landet. Og kun omkring 100 af dem får pengene sendt til lande som Italien, Frankrig og Spanien. De tidligere sygeplejersker, fysioterapeuter m.m. vælger trygheden med familien i Danmark.
»Når vore medlemmer trækker sig tilbage, er deres største ønske at kunne blive ved med at gøre det, de gør i dag – bare med bedre tid. Børnebørnene skal med i Legoland, og de vil gerne kunne tage på ferie en gang eller to om året. Det rækker pensionerne fint til for de fleste,« siger medlemschef Britt Brandum, PKA.
Vi oplever ikke, at det er økonomien, der får dem til at foretrække Danmark. Det er simpelthen hverdagen, de vil have mere tid til.
PKA er så gammel en pensionsordning, at pensionerne er pænt høje, nemlig ca. 10.000 kr. før skat om måneden i gennemsnit, så Britt Brandum afviser, at det er nød, der bestemmer adressen.
»Vi oplever ikke, at det er økonomien, der får dem til at foretrække Danmark. Det er simpelthen hverdagen, de vil have mere tid til,« siger Britt Brandum og fortæller, at en rundspørge blandt pensionsopsparerne viser, at ca. 6 pct. lige nu overvejer at slå sig ned i udlandet, når de bliver pensioneret.
ATP opgjorde i 2014, hvor mange der fik den offentlige folkepension med til udlandet. Det drejer sig om ca. 4,3 pct. af folkepensionisterne. Andelen er steget år efter år siden 2005. Af de ca. 47.600 pensionsmodtagere i udlandet bor godt halvdelen i Norge, Sverige eller Tyskland.
Blot 6.300 – altså mindre end 0,6 pct. af alle danske folkepensionister – får deres penge udbetalt sydpå i Spanien og Frankrig. Godt 1.000 får folkepensionen med til Tyrkiet.
Hos Ældre Sagen bekræfter chefkonsulent Margrethe Kähler PKA's erfaring med, at mange ældre danskere foretrækker at blive tæt ved familie og venner frem for at få egen liggestol i syden.
»Familie og venner giver livskvalitet, og det afholder mange ældre fra at rejse ud. Netværket betyder mere og mere, især fordi vi i vores travle hverdag ikke ser familien og vennerne så meget, som vi gerne vil. Det vil man kompensere for, når man bliver ældre, og det kan man jo ikke så godt fra Spanien,« siger Margrethe Kähler.