Nykredit skifter brat stil: Tillader gældstynget andelsboligforening at gå konkurs
Efter at have kæmpet hårdt imod andelsboligforeningers ønsker om konkurs, vendte Nykredit på en tallerken i Sø- og Handelsretten.
Den gældstyngede andelsboligforening AB Thurøvej 10-12 blev mandag taget under konkursbehandling. Nykredit havde ingen indvendinger mod foreningens konkursbegæring i Sø- og Handelsretten trods tidligere protester. Nykredits retaildirektør Henrik Rasmussen afviser dog, at andre andelsforeninger automatisk kan regne med samme behandling.
AB Thurøvej på Frederiksberg skylder samlet knap 30 mio. kr. væk i en nedslidt ejendom vurderet til 18,4 mio. kr. 8,5 mio. kr. af gælden skyldes den renteaftale – renteswap - foreningen har med Nykredit.
»Vi var helt sikre på, at vi ville skulle slås med Nykredit hele vejen til Højesteret, så det er en stor lettelse, at det hele er slut. Nu skal de to kuratorer Lars Skanvig og Henrik Sanders sælge ejendommen, og vi er lejere igen,« siger foreningens talsmand Jan Søndergaard.
Nykredit tabte i maj slaget om de kriseramte andelsboligforeninger, da Duegården gik konkurs med en gæld til Nykredit på 640 mio. kr. Højesteret slog i konkursdommen fast, at andelsboligforeninger har ret til at gå konkurs, selv om kreditor er uenig. Og at andelshaverne ikke bare kan pålægges at blive ved med at betale på en ubetalelig gæld. Siden har Nykredit overvejet sin politik overfor de svage foreninger.
Vi var helt sikre på, at vi ville skulle slås med Nykredit hele vejen til Højesteret, så det er en stor lettelse, at det hele er slut.
Nykredits retaildirektør Henrik Rasmussen skriver i en mail, at Nykredit efter dialog med foreningen ikke ville anfægte dens ønske om konkurs.
»Jeg kan ikke gå ind i de nærmere omstændigheder vedrørende beslutningen. Hver enkelt sag og andelsforening er forskellig og bliver derfor behandlet individuelt. Så det er ikke sådan, at tingene kan sættes på en formel, der kan overføres direkte til andre andelsforeninger,« skriver Henrik Rasmussen.
Nykredit er det finanshus, der har været absolut mest aktiv med renteswap-aftaler med andelsboligforeninger. Selskabet måtte i andet kvartal 2016 hensætte yderligere godt en halv milliard kroner til tab og har nu reserveret mere end 6 mia. kr. til tab på renteswaps. Koncerndirektør Michael Rasmussen sagde for nylig til Finanswatch, at Nykredit nu er begyndt at drøfte løsninger med en lille håndfuld andelsboligforeninger.