Boligejere snyder sig selv med dyre lån for milliarder
Det kan være dyrt at lukke øjnene og lade realkreditlånet passe sig selv.
Danske boligejere er generelt gode til at holde styr på, hvornår det kan betale sig at konvertere deres realkreditlån.
Alligevel er der en del, som hænger fast i gamle, dyre lån og dermed snyder sig selv for mange tusinde kroner - hvert år.
Ifølge nye tal fra Realkreditrådet har boligejerne fastforrentede lån på 4 pct. og 5 pct. for i alt 63 mia. kr. Det til trods for, at renterne i øjeblikket er rekordlave, og at man bl.a. kan få et 30-årigt fastforrentet lån med en rente på helt ned til 1,5 pct.
»Den mest oplagte forklaring er desværre, at nogle boligejere ikke er gode til pleje deres privatøkonomi. De lader lånet passe sig selv og tænker ikke over kuponrenten,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.
For nogle boligejere kan det ikke betale sig at omlægge deres lån, fordi lånet er for lille. I så fald bliver gevinsten spist op af omkostningerne ved at konvertere. Andre boligejere går med tanker om at sælge deres bolig og vil derfor ikke lægge deres lån om.
»Vi ser også i visse tilfælde boligejere, der fejlagtigt tror, at hvis man konverterer, kan man ikke overføre antallet af afdragsfrie år til det nye lån. Men det kan man godt. Og det kræver ikke, at man får sin bolig vurderet igen,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.
Hun undrer sig over de mange milliarder, som boligejerne har placeret i dyre lån. Men hun understreger, at nogle af boligejerne er lovligt undskyldt.
»Der kan sagtens være gode grunde til, at de holder fast i deres lån. Det gælder dog ikke for dem alle sammen, og derfor er min klare opfordring, at man får kigget sine papirer igennem - gerne i samarbejde med sin bank eller sit realkreditinstitut. Det koster ingenting,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Selvom det koster penge at omlægge sit lån, kan de hurtigt være tjent ind igen, lyder det fra Realkredit Danmark.
»Der er gode muligheder for at spare penge, f.eks. ved at vælge et fastforrentet lån med en lavere rente. Både fordi man får en lavere ydelse og fordi værdien af ens restgæld falder, hvis renten stiger. Samtidig er likviditeten bedre på 2 pct.-lånet, end den er på både 4 pct.- og 5 pct.-lånet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.