Populær låntype har overhalet F1
Flugten fra F1-lånet fortsætter blandt boligejerne. Flere andre låntyper vinder frem.
Danske boligejere har taget flugten fra det engang så populære F1-lån.
Over en etårig periode har boligejerne indfriet F1-lån for 66 mia. kr. Det viser en opgørelse fra Realkreditforeningen.
Men boligejerne bytter ikke kun F1-lånene med fastforrentede lån. Faktisk er halvdelen af lånene, 33 mia. kr., blevet erstattet af lån med referencerente, der markedsføres under navne som "Flexkort" og "KortRente."
Dermed har lån med referencerente nu overhalet F1-lånet i popularitet. Ved udgangen af marts havde boligejerne F1-lån for 192 mia. kr. Lån med referencerente udgjorde 196 mia. kr.
»Vi har hele tiden kunnet se, at F1-lånene er på vej ud, og vi har også vidst, at referencerentelånene delvis har taget over. Men vi har ikke kunnet se det helt præcist i en statistik,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.
Han peger på, at andre lånetyper - lån med fast rente, F3-lån og F5-lån - også har vundet frem.
»Det trækker alt sammen i retning af et lavere refinansieringsbehov, og det er det, både institutterne og myndighederne hele tiden har ønsket,« siger Karsten Beltoft.
Både Nykredit/Totalkredit og Nordea Kredit har droppet at give nye kunder mulighed for at få det korte F1-lån. Lånet er ikke længere attraktivt sammenlignet med alternativerne i markedet, mener boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.
Bidragssatsen på et KortRente-lån, som Nordea Kredit tilbyder, er 0,3 pct. lavere end på et F1-lån. For et lån på 1 mio. kr. svarer det til 3.000 kr. om året før skat. Samtidig er renten på KortRente-lån lavere.
»Selve obligationen bag lånet refinansieres hvert tredje år. Men man får en ny rente på lånet hvert halve år. Det betyder, at man stadig har en kort rente, samtidig med at vi som realkreditinstitut ikke skal ud og sælge obligationen så ofte. Det mindsker risikoen for, at vi ikke kan komme af med obligationen,« siger Lise Nytoft Bergmann.
På et F1-lån skal man som boligejer desuden betale kursskæring hvert år. Ved et KortRente-lån er det kun hvert tredje år.
»Hvis man som boligejer har en robust økonomi, der kan tåle, at ydelsen ændrer sig mærkbart, og man i øvrigt har en forventning om, at renten vil falde yderligere, er lån med variabel rente et godt valg. Ulempen er, at ydelsen kan ændre sig ganske meget. Man har altså ikke samme sikkerhed som ved et fastforrentet lån, hvor det trods alt kun er bidragssatsen, der kan ændre sig,« siger Lise Nytoft Bergmann.