Privatøkonomi

Danske boligejere er gået glip af den helt store gevinst

Stigningen i boligpriserne er ingenting sammenlignet med mange andre lande.

Artiklens øverste billede
Her er priserne steget mest, nemlig på New Zealand. Billedet er fra Auckland, der er New Zealands største by med ca. 1,4 mio. indbyggere.

De danske boligpriser er på et et år steget 4,1 pct. siden 2015. Men det er ingenting, hvis vi sammenligner os med andre lande, viser nye tal fra OECD.

Ikke alene ligger vi under OECD-gennemsnittet på 4,3 pct. Vi må også affinde os med at befinde os på en 23. plads og er bl.a. overhalet af Sverige samt bl.a. England og New Zealand.

De danske huspriser er ifølge OECD’s opgørelse steget med 4,1 pct. fra midten af 2015 til midten af 2016. OECD har sammenlignet den reale prisudvikling på huse i perioden fra midten af 2015 til midten af 2016, dvs. udviklingen i huspriserne renset for inflation.

Top 5 og Danmark:

1 New Zealand 12,5 pct.
2 Ungarn 10,2 pct.
3 Tyrkiet 9,5 pct.
4 Letland 9,2 pct.
5 Sverige 8,0 pct.
23 Danmark 4,1 pct.

Kilde:OECD

»Det er en meget flot stigning, som de danske husejere kan være godt tilfredse med. I en international sammenhæng falmer bedriften dog noget. F.eks. er huspriserne steget med 8 pct. i Sverige og med 4,9 pct. i Tyskland,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

For OECD som helhed er huspriserne steget med 4,3 pct. og altså lidt mere end i Danmark. I euro-landene ligger stigningen på 2,9 pct.

De lande, hvor huspriserne er steget mest, er i New Zealand og Ungarn. I begge tilfælde har prisstigningerne været over 10 pct.

»Det er sjældent, at vi ser reale prisstigninger af den kaliber, som New Zealand og Ungarn har haft det seneste år. I Ungarn er det værd at huske på, at huspriserne faldt med over 30 pct. i perioden 2007-2014. Så selv om priserne stiger igen, er der sikkert mange boligejere, der stadig føler, at de har noget at indhente,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I New Zealand er situationen en anden. Der har det været en gylden forretning, at være husejer de senere år. I perioden fra 2000 og frem til 2007 blev priserne næsten fordoblet. Herefter fulgte en periode moderate prisfald, men fra 2011 er det så gået opad igen.

Således ligger de reale huspriser godt 25 pct. højere end ved den seneste top i 00’erne.

Top 5 over største prisfald:

38 Chile -1,1 pct.
39 Italien -1,2 pct.
40 Grækenland -2,0 pct.
41 Brasilien -9,9 pct.
42 Rusland -15,3 pct.

Kilde: OECD

Der er også steder i verden, hvor det bestemt ikke har været sjovt at være husejer. De hårdest ramte lande er Rusland og Brasilien, hvor de reale huspriser er faldet med 15,3 hhv. 9,9 pct. det seneste år.

»Den udvikling skal primært forklares med de økonomiske udfordringer, begge lande har haft. Det har simpelthen ikke været særligt sjovt at være et stort råvareproducerende land,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Olieprisen er dykket markant og har holdt sig på et lavt niveau længe. Det har gjort det svært for Rusland, og det har altså også betydning for boligmarkedet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.