Privatøkonomi

Her er Danmarks bedste forbrugslån

Bankerne er billigst til forbrugslån, konstaterer Forbrugerrådet Tænk.

At låne 40.000 kr. til et nyt tv eller en ny sofa kan udvikle sig til en kostbar affære, hvis ikke man tænker sig om. Forskellen på dyreste og billigste lån er over 25.000 kr. i omkostninger, viser en stor test fra Forbrugerrådet Tænk.

Coop Bank kåres til en klar vinder af testen, og det er der flere grunde til. Den har de laveste omkostninger i procent (ÅOP) og ingen etableringsomkostninger kombineret med en konkurrencedygtig rente, som er ens til alle forbrugere.

»Coop Bank tilbyder en høj fleksibilitet for et lavt gebyr og i nogle tilfælde intet gebyr,« lyder det fra Forbrugerrådet Tænk i testen.

Gode råd om forbrugslån
  • Brug sammenligningsportaler, som Pengepriser.dk og Mybanker.dk og få mindst to gerne tre tilbud. Der er ikke forskel i kvalitet på forbrugslån, men nogle selskaber tilbyder en større fleksibilitet.
  • Fokuser også på lånets totale kreditomkostninger i stedet for den månedlige ydelse. Det kan godt være, at en ydelse på 1.000 kr. og 1.150 kr. ikke lyder så voldsom, men over bare fem år bliver lånet med den lidt højere ydelse 9.000 kr. dyrere.
  • Du skal vælge lånet med laveste ÅOP, når du har valget mellem to forbrugslån med samme udbetalte lånebeløb samt samme løbetid og rentetype.
  • Står du med to forbrugslån med samme ÅOP, så vælg det lån, der har laveste etableringsomkostninger. Det giver dig det billigste lån, hvis du vil indfri det, før det er tilbagebetalt. Herudover er der skattefradrag på renterne, mens du ikke opnår fradrag for etablerings- omkostninger.
  • Hvis du har valgt en fast rente på dit boliglån, kan et forbrugslån med variabel rente være et godt supplement i forhold til at have forskellige låntyper for derved at sprede risikoen for den samlede finansiering.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

23 banker og finansieringsselskaber er med i testen, og bundskraberen er Totallån. De store banker som Nordea og Danske Bank er henholdsvis nr. 7 og 14 på listen.

»Vi er meget glade for resultatet. Det er et helt centralt formål med vores bank at tilbyde Coops medlemmer en enkel, billig og nærmest gebyrfri bank. Vi prøver så vidt muligt at undgå gebyrer. Gebyrer er med til at gøre låneprodukterne sværere at gennemskue for kunderne,« siger adm. direktør i Coop Bank, Allan Nørholm.

Udgangspunktet er et forbrugslån, der skal betales tilbage over fem år.

Forbrugslån - Top 5

Selskab Bedømmelse i pct. ÅOP Etableringsomkostninger Rente
Coop Bank 82 10,3 0 Variabel
Jyske Bank 71 11,3 1.000 Variabel
Nykredit Bank 69 11,9 300 Variabel
Arbejdernes Landsbank 63 13,4 1.633 Variabel
Fynske Bank 63 12,4 2.000 Variabel

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Forbrugslån - bund 5

Selskab Bedømmelse i pct. ÅOP Etableringsomkostninger Rente
Totallån 22 26,4 3.200 Variabel
Hot Lån 25 26,6 3.200 Variabel
AcceptLån 28 25,7 3.200 Variabel
Lånlet 28 24,1 3.200 Variabel
SeleneFinans 30 24,1 3.200 Variabel

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Det er faktisk muligt at få et lån billigere i en af de store banker, hvis man vel at mærke er en meget god kunde. Men Forbrugerrådet Tænk hæfter sig ved, at Coop Bank behandler alle kunder ens, og at etableringsomkostningerne er 0. Det sidste har stor betydning,

»De lave etableringsomkostninger betyder, at du kan trække alle dine udgifter til lånet fra i skat, og hvis du skulle indfri lånet før tid, slipper du med at betale de sidste renter, og du har så at sige ikke smidt penge ud til etableringsomkostninger,« siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk, Lars Baadsgaard, i en kommentar til undersøgelsen.

En af fordelene ved at låne i et finansieringsselskab er, at man der ikke behøver at fortælle, hvad pengene skal bruges til. Det risikerer man, hvis man tager et traditionelt forbrugslån i banken. Men det behøver nu heller ikke være en dårlig idé, mener Lars Baadsgaard.

»Det er muligt, at din bankrådgiver vil fraråde dig at låne pengene, selv om du selv mener, at du har økonomien til det. Men nogle gange kan det være en god ide at lytte til bankrådgiverens argumentation for ikke at låne dig penge,« påpeger Lars Baadsgaard.

Testen viser, at de typiske årlige omkostninger i procent (ÅOP) for et forbrugslån på 40.000 kr. ligger på 10-15 pct. Til sammenligning ligger ÅOP på et fornuftigt billån på 5-7 pct., og for et realkreditlån er ÅOP helt nede på 2-3 pct.

»Prisforskellen skyldes flere ting. I forbindelse med et billån og et boliglån har långiver sikkerhed i din bil og bolig. Hvis du kommer i en situation, hvor du ikke kan eller vil betale afdrag på dit lån, kan banken eller realkreditselskabet tvangssælge din bil eller dit hus for at indfri din gæld til banken eller realkreditinstituttet,« siger Lars Baadsgaard.

En anden grund er, at omkostningerne ved forbrugslån vil være højere, fordi lånene er langt mindre end bil- og huslån.

»Der er relativt mindre arbejde i at håndtere et billån på 400.000 kr., end der er i at håndtere 10 forbrugslån til 40.000 kr.,« lyder vurderingen fra Lars Baadsgaard.

Læs også
Top job