Privatøkonomi
0

Tusindvis af boligejere kan ende på tvangsauktion

Den 2. februar overtog kommunerne tvangsinddrivelsen af ejendomsskatter. Det kan få antallet af tvangsauktioner til at stige.

Antallet af tvangsauktioner vil formentlig stige i år. Foto: Casper Dalhoff. Foto: Casper Dalhoff

Der er risiko for, at op mod 3.000 boligejere i den kommende tid må gå fra hus og hjem, fordi de bliver ramt af en tvangsauktion. Det påpeger flere realkreditinstitutter, efter at Danmarks Statistik i dag har offentliggjort tal for tvangsauktioner i februar.

Tager vi det positive først, så viser tallene fra Danmarks Statistik, at der i februar blev bekendtgjort 232 tvangsauktioner. Det er et lille fald, da tallet i januar lød på 248.

»Det er altid glædeligt, når vi får tal, der viser, at antallet af tvangsauktioner er faldet den seneste måned, fordi det betyder, at færre familier har stået i den situation, at de ufrivilligt har måttet fraflytte deres bolig,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til dagens tal.

Hvis man ser på udviklingen de seneste måneder, viser tallene, at antallet af tvangsauktioner ligger på det laveste niveau siden finanskrisen. Men så er det også slut med det positive.

Skat har tidligere gjort opmærksom på, at skandalen om inddrivelsessystemet EFI har ført til en stor ophobning af sager om manglende betaling af ejendomsskatter. Skat pegede på, at 40.000 boligejere ikke har betalt ejendomsskat, og af dem kan 3.000 ende i en tvangsauktion, lyder vurderingen fra Skat.

Skat vil nu intensivere arbejdet med at kradse pengene ind, og samtidig trådte nye regler på området i kraft den 2. februar. De betyder, at landets kommuner selv må inddrive nye restancer. I Nordea Kredit forventer man, at Skats fokus på området og de nye regler vil føre til flere tvangsauktioner.

»Der er ingen tvivl om, at kommunerne har været trætte af den mangelfulde inddrivelse af bl.a. ejendomsskat, og at de vil gøre meget for, at inddrive gælden hurtigere. Når boligejerne ikke betaler, mangler pengene i den kommunale kasse til mere borgernære velfærdsområder. På den baggrund forventer vi, at den kommunale inddrivelse vil få antallet af tvangsauktioner til at stige i den kommende tid,« skriver Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

»I den seneste kvartalsredegørelse fra SKAT om de offentlige restancer, skriver SKAT, at de vil intensivere inddrivelsen af de kommunale fordringer, de beholder, dvs. de fordringer, der er sendt til inddrivelse inden den 1. februar 2017, hvor ansvaret overgik til kommunerne. SKAT skriver også, at de på den baggrund forventer, at antallet af tvangsauktioner i 2017 vil stige.«

I Nykredit peger man på, at der dermed er et stort men i de netop offentliggjorte tal.

»Det bestemt en streg i regningen, da det betyder at de seneste to års fald i antallet af tvangsauktioner desværre ikke har hold i virkeligheden. En simpel beregning, hvor de 3.000 sager fordeles ligeligt mellem 2015 og 2016, viser i stedet, at niveauerne i de år nok nærmere har ligget på samme høje niveau, som i de øvrige år efter finanskrisen,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar til dagens tal.

BRANCHENYT
Læs også