Privatøkonomi

Sidste udkald for 26.000 boligejere i en forsikringsklemme

Tidligere kunder i konkursramte Husejernes Forsikring har tre uger til at få anmeldt eventuelle skader og tegnet en ny ejerskifteforsikring. Den 31. marts stopper en særordning.

Omkring 26.000 huskøbere er kommet i klemme, fordi har købt en ejerskifteforsikring i Husejernes Forsikring, der er gået konkurs. Men en særlov betyder, at de får endnu en chance. Foto: JP Foto: JP

Nedtællingen er i fuld gang for de 26.000 husejere, der kom i klemme, da Husejernes Forsikring gik konkurs sidste år.

Sagen kort
 • Husejernes Forsikring er et dansk forsikringsagentur, der siden 2012 har solgt forsikringer fra Gable Insurance, der har adresse i Liechtenstein.
 • D. 16, november 2016 blev Gable Insurance, der har været sat under administration af tilsynet i Liechtenstein, begæret konkurs.
 • Fordi Gable Insurance har adresse i Liechtenstein, er selskabet ikke medlem af Garantiordningen for Skadesforsikringsselskaber, der ellers sikrer kunderne i tilfælde af en konkurs. Dette blev ændret d. 8. december med en særlov.
 • Samme dag gik Husejernes Forsikring konkurs.

Konkursen betød, at ejerskifteforsikringer købt hos Husejernes Forsikring på et splitsekund blev værdiløse. Samtidig stod omkring 1.700 skadesramte husejere med håret i postkassen, da der pludselig ingen dækning var på forsikringen.

Sagen blev løst med et lynindgreb, der har åbnet for, at berørte husejere kan tegne en ny ejerskifteforsikring i et andet selskab, ligesom skadesramte husejere kan få deres sag behandlet. Begge dele er dog omfattet af en tidsfrist, som udløber den 31. marts, lyder det fra forsikringsbranchens talerør Forsikring & Pension.

Branchen har helt ekstraordinært besluttet at hjælpe de nødstedte danske ejerskifteforsikringskunder i det konkursramte liechtensteinske Gable Insurance.

Torben Weiss Garne, underdirektør i Forsikring & Pension

»Er du kunde i det konkursramte Husejernes Forsikringsagtentur/Gable Insurance, så er fredag den 31. marts sidste chance for at købe en ny ejerskifteforsikring hos et andet selskab. Skader skal ligeledes anmeldes seneste den 31. marts 2017. Det skal ske til Topdanmark,« fastslår Forsikring & Pension.

Aftalen, som politikerne indgik med Forsikring & Pension efter Husejernes Forsikrings konkurs, betyder, at den første skade anmeldt under særordningen vil være omfattet af en selvrisiko på 20.000 kr., ligesom de nyetablerede ejerskifteforsikringer får en fast løbetid på fem år.

Garantifonden
 • Garantifonden for skadesforsikringsselskaber så dagens lys i december 2003.
 • Etableringen af fonden, der er en privat, selvejende institution, kom, efter at forsikringsselskabet Plus Forsikring gik konkurs i 2002.
 • Konkursen efterlod tusindvis af forsikringskunder uden dækning, med tabte præmieindbetalinger og uden sikkerhed for erstatning for anmeldte skader.
 • Sagen endte imidlertid med, at brancheforeningen Forsikring & Pension fejede økonomisk op efter Plus Forsikring-konkursen, så forsikringskunderne undgik at komme i klemme.
 • Efterfølgende etablerede branchen garantifonden for at undgå, at danske forsikringskunder nogensinde igen skulle komme i klemme som følge af en konkurs i forsikringsbranchen.
 • Garantifonden omfatter imidlertid kun skadesforsikringer købt af et forsikringsselskab hjemmehørende i Danmark. Udenlandske selskaber, der sælger forsikringer i Danmark via et såkaldt agentur, er ikke omfattet af garantiordningen.
 • Garantifonden har i dag en formue på omkring 500 mio. kr.

Alternativet ville imidlertid være langt værre, da reglerne for ejerskifteforsikringer fastslår, at man under normale omstændigheder kun kan tegne en ejerskifteforsikring for et hus én gang, og det er i forbindelse med huskøbet.

»Branchen har helt ekstraordinært besluttet at hjælpe de nødstedte danske ejerskifteforsikringskunder i det konkursramte liechtensteinske Gable Insurance. Det gør vi, fordi et udenlandske selskab med tvivlsomme salgsmetoder har lokket omkring 26.000 danske husejere til at købe billige forsikringer og derefter ladet dem i stikken,« siger Torben Weiss Garne, underdirektør i Forsikring & Pension.

Husejernes Forsikring erklærede sig selv konkurs i begyndelse af december, efter at Gable Insurance var blevet erklæret konkurs i Liechtenstein den 16. november.

Forsikringsskandalen ventes at koste forsikringsbranchens fælleskasse i Ankenævnet for Forsikring omkring 150 mio. kr.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også