Privatøkonomi
0

Fremtidsforsker: Investering er at skabe det liv, du drømmer om

Kvinder halter stadig langt bagefter, når det kommer til at investere. Fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen mener, at det er vigtigt at komme i gang.

»Jeg syntes, at penge var onde og noget, der ikke var så rart at tale om. Men den tankegang bliver man ikke rig af,« siger Louise Fredbo-Nielsen.
Foto: Casper Holmenlund Christensen

Torsdag mødtes medlemmer fra foreningen Kvindeøkonomien på Christiansborg i København. 40-50 kvinder tog plads i Fællessalen for at deltage i mødet med en dagsorden, der bl.a. bød på en snak om investering i aktier.

Fremtidsforsker med speciale i arbejdsmarkedet Louise Fredbo-Nielsen var inviteret på podiet for at fortælle om sin egen erfaring med at investere, og fra hende lød der en klar opfordring til kvinderne om at begynde at investere med det samme.

Hun mener, at kvinder bør tage mere ansvar for deres fremtidige økonomi, for det kan give mere frihed.

»Det er en misforståelse, når folk tror, at det er egoistisk at investere. Det handler i høj grad om at give sig selv mere frihed og sikre sig selv og sin familie,« siger Louise Fredbo-Nielsen.

Selv har hun brugt pengene fra sine investeringer på at holde pauser i sit arbejdsliv, hvor hun rejste sammen med sin mand, og i fjor solgte hun nogle af sine aktier og købte et sommerhus for pengene.

»Du behøver selvfølgelig ikke holde pauser i løbet af dit arbejdsliv, men du har muligheden for mere eller mindre at leve det liv og strukturere det liv, du drømmer om, hvis du tager hånd om dine penge og fokuserer på at få dem til at formere sig,« siger Louise Fredbo-Nielsen.

Louise Fredbo-Nielsen kommer her med syv grunde til, hvorfor det kan være en fordel at komme i gang med at investere:

  1. Manglende investeringslyst koster kvinder milliarder. Mænd har 68 pct. af de privatejede aktier, mens kvinder ejer de resterende 32 pct. Det betyder i realiteten, at mænd har aktier for 217 mia. kr., mens kvinder har aktier for 102 mia. kr.
  2. Kvinder lever længere og skal gøre mere for at sikre deres indkomst i fremtiden, for pensionen skal række i flere år end mændenes.
  3. Vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet, men kvinder er ikke lige så gode til at spare op til pension som mænd.
  4. Pauser i stedet for pension. Vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet, og vi vil gerne nyde de år. Pensionen har for ældre generationer været den hellige gral, men det behøver ikke forholde sig sådan. Afkastet på ens investeringer kan give flere pauser i løbet af ens arbejdsliv.
  5. Hvis man investerer fornuftigt, kan man få flere midler og derved mere frihed til at leve det liv, man gerne vil have lige nu.
  6. Den gamle andelstankegang: Med vores penge kan vi "stemme" på de virksomheder, der gør noget godt, og dem vi tror på. Det er en måde at være med til at bestemme, hvordan samfundet skal se ud.
  7. Inflationen æder din opsparing. Pengene bliver mindre værd af at stå i banken frem for, hvis man investerer dem. En inflation på 2 pct. betyder, at 100.000 kr. i banken lige nu kun er 82.000 kr. værd om 10 år. Investering er en egenskab, som man kan træne på lige fod med blomsterbinding eller keramik. Det kan godt betale sig at komme i gang.
BRANCHENYT
Læs også