Privatøkonomi

Vi glemmer 88 mio. om året i feriepenge: Sådan får du fat i dem

Danskere snyder hvert år sig selv for feriepenge ved enten at glemme dem eller ved at stole blindt på udregningen bag.

For mange danskere fungerer feriepenge som et tilskud til rejsen. Foto: Arkivfoto

Det er den 1. maj, og dermed er et nyt ferieår begyndt.

Samtidig markerer dagen også, at det nu er muligt at få udbetalt de feriepenge, du optjente i løbet af 2016.

Den mulighed er der dog rigtigt mange danskere, der ikke benytter sig af. Faktisk har danskerne de seneste år glemt 88 mio. kr. om året i feriepenge ifølge TV 2.

Med andre ord; i gennemsnit har der de seneste år været 88 mio. kr. i feriepenge, som ikke er blevet hævet af danskerne.

For nogle danskere handler det om en ren og skær forglemmelse, mens det for andre ikke kan betale sig at hæve de opsparede feriepenge.

»En del af de glemte feriepenge stammer fra folk på offentlig forsørgelse, som eksempelvis er blevet fyret. For dem kan det ikke betale sig at få udbetalt feriepengene, da de så bliver trukket fra overførselsindkomsten,« siger Søren Balslev, områdechef i Beskæftigelsesministeriets feriekontor, til TV 2.

Mange danskere glemmer desuden at tjekke, om deres feriepenge rent faktisk stemmer.

I 2016 fik Deloitte foretaget en analyse af Epinion, og den viste, at 40 pct. af danskerne ikke regner efter, om feriepengene eller ferietillægget passer.

På den måde snyder de mange danskere faktisk sig selv, da det ifølge Deloitte er helt almindeligt, at der sker fejl i udregningen af feriepenge.

»Som medarbejder har man ikke bare ret til feriepenge af ens grundløn, men også af tillæg, bonus og andre udbetalinger fra jobbet. Det er der arbejdspladser, der af og til glemmer,« sagde Lizette Jørgensen, leder af Deloittes Løn Service, i juli sidste år.

Man har tre år til at gøre krav på sine feriepenge, fra de bliver frigivet. Bliver feriepengene ikke hævet inden da, går størstedelen af pengene til Arbejdsmarkedets Feriefond, mens resten bliver sendt tilbage til staten.

Sådan får du fat i dine feriepenge:

  1. På borger.dk kan du logge ind og tjekke, om du har optjente feriepenge til gode.
  2. Hvis du har feriepenge til gode, kan du søge om at få dem udbetalt.
  3. Er det FerieKonto, der udbetaler pengene, bliver de udbetalt til dig inden for fire hverdage. FerieKonto udbetaler dog tidligst pengene en måned før første feriedag. Er det derimod din arbejdsgiver eller en a-kasse, der udbetaler pengene, skal du henvende dig til den pågældende for at finde ud af, hvornår du kan få feriepengene udbetalt.
  4. Har du uhævede feriepenge, der blev optjent i 2015, skal du søge om at få disse udbetalt inden 30. september, for ellers bliver pengene overført til en feriefond, som du herefter skal tage fat i, såfremt du vil have pengene.
BRANCHENYT
Læs også