Privatøkonomi

Ejerbolig er ikke altid drømmen: Flere vælger at bo til leje

Ældre og indvandrere foretrækker at bo til leje, og det ses nu tydeligt i statistikkerne.

Artiklens øverste billede
Det bliver mere og mere populært eller almindeligt at bo til leje. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

For mange er drømmen at få eget hus eller egen lejlighed. Men flere og flere vælger at bo til leje. Siden 2010 er der blevet markant flere lejere, mens andelen af danskere, der bor i ejerbolig er stagneret, viser nye data fra Danmarks Statistik, som Nykredit og Nybolig har analyseret.

Siden 2010 er andelen af danskere, der bor til leje, steget fra 37 til 42 pct., så der i dag bor ca. 2,4 mio. i lejebolig, mens 3,3 mio. bor i ejerbolig.

Den forholdsvis kraftige stigning i lejerandelen kommer efter en lang periode siden begyndelsen af 1990’erne, hvor andelen har ligget stort set konstant omkring 37 pct.

I samme periode er andelen af folk i ejerbolig faldet fra 59 til 57 pct.

Ifølge boligmarkedsanalytiker i Nykredit, Jacob Isaksen, skal udviklingen i høj grad ses i lyset af den indvandring, der er sket i perioden.

Fra 2010 er befolkningstallet øget med ca. 220.000 fra 5,53 mio. til 5,75 mio. Heraf tegner nettoindvandringen sig for ca. 175.000, og det skyldes en høj indvandring med et gennemsnit på godt 80.000 om året siden 2010.

Til sammenligning indvandrede i gennemsnit godt 50.000 årligt i perioden 1990-2010.

»Samtidig er der sket en forskydning i befolkningssammensætningen. Forskydningen betyder, at de ældre nu udgør en større andel. Ældre har større tradition for at bo i lejebolig frem for i ejerbolig, og den udvikling er ligeledes med til at forklare udviklingen,« siger Jacob Isaksen.

I de senere år er lysten til at flytte til storbyerne blevet større og større. Det har presset priserne op, så mange slet ikke har råd til at bo i byer som København og Aarhus.

»Urbaniseringsiveren betyder, at flere presses over i lejeboliger, da udvalget er større i de store byer sammenlignet med de mindre byer. Derfor bor en større andel i de store byer traditionelt set i lejeboliger sammenlignet med de små byer,« mener Jacob Isaksen.   

Tendensen mærkes også hos ejendomsmæglerne.

»Der er de seneste syv år ikke kommet mærkbart flere indvandrere blandt boligkøberne,« konstaterer presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.

Den typiske boligkøber i dag er fortsat personer i aldersgruppen plus 30 år. Typisk personer, der er færdiguddannet og har etableret sig på arbejdsmarkedet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.