Privatøkonomi
0

Lånegave til sommerhusejere: Så meget sparer du

Sommerhusmarkedet får yderligere et boost med ny lånegrænse.

Der er for alvor grøde i sommerhusmarkedet igen. Det skyldes ikke mindst nye låneregler. Foto: Stine Bidstrup

Købere og ejere af danske sommerhuse er begyndt at stille sig i køen for at udnytte de nye låneregler. De første sommerhuslån med 75 pct. lån er allerede udbetalt, selv om reglerne kun har været gældende siden 1. maj.

»De første kommende og eksisterende sommerhusejere har allerede grebet muligheden for den højere belåning i sommerhuset. De første lån er udbetalt, og vores oplevelse er, at der er interesse for den nye lånegrænse,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit.

Og det er ikke kun sommerhuskøbere, der har opdaget, at der er penge at spare. Også eksisterende sommerhusejere har bedre muligheder for at få billige tillægslån.

»Et 10-årigt tillægslån med udbetaling på omkring 140.000 kr. er i runde tal et par tusinde kroner billigere om året. Det kan løbe op i adskillige tusinde kroner på 10 år,« siger Jeppe Borre.

Forskel på tillægslån i banken og i et realkreditinstitut.:

TillægslånF-kortBanklånForskel
Ydelse før skat pr. måned1.4201.690-270
Ydelse efter skat pr. måned1.3701.510-140
1. års afdrag pr. måned1.2101.030180
Samlet ydelse før skat163.000202.000-39.000
Samlet ydelse efter skat159.000188.000-29.000
Hovedstol149.000150.000-1.000
Udbetalt lånebeløb139.000139.000-  

Kilde: Nykredit. Bemærk, der er tale om det mest rentefølsomme realkreditlån i beregningen.

Hos Nybolig mærker man også effekten af den nye belåningsgrænse. Tidligere kunne man kun få et realkreditlån på 60 pct. af ejendommens værdi. Nu kan man låne 75 pct.

Flere sommerhusejere har bedt om nye vurderinger for at få banklån flyttet over til realkreditlån, og flere mæglere rundt om i landet melder tilbage om en øget interesse fra især et yngre publikum, som traditionelt ikke fylder så meget blandt sommerhuskøberne, lyder det fra presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard. 

»Selv om det er for tidligt at vurdere de endelige konsekvenser i købsprocessen, er der en god chance for, at den nye belåning i en periode vil sætte mere tempo på handlerne. Det kan forkorte salgstiderne og give yderligere et tryk ned på prisnedslagene, som i forvejen har været nedadgående de seneste fem års tid,« mener han.

I Realkredit Danmark kan man endnu ikke præcist sige, hvor mange der har udnyttet de nye lånegrænser.

»Min umiddelbare vurdering er, at det er blevet anvendt. Vi har heller ikke nogen statistik for, om der har været en øget efterspørgsel efter køb af sommerhus siden de nye regler trådte i kraft, men isoleret set vil det efter alt at dømme kunne give anledning til lidt medvind til sommerhusmarkedet,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Den første reelle indikation på en effekt vil umiddelbart være de kommende måneders tal for handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet, mener han.

»Indikationen vil dog være noget usikker, da handelstallene kan svinge en del fra måned til måned, og der samtidig har været en underliggende fremgang i efterspørgslen efter sommerhuse over de seneste par år. Den isolerede effekt af de øgede belåningsgrænser kan med andre ord være mere end svær at udskille.«

I BRFkredit er man også klar til at levere lån efter de nye lånegrænser. De nye grænser har dog betydet, at BRFkredit har hævet visse bidragssatser på sommerhuslånene.

BRANCHENYT
Læs også