Privatøkonomi

Renten er igen negativ: Nu afdrager boligejere med afdragsfrihed

Flere kunder i Nykredit/Totalkredit får sig en glædelig overraskelse.

Flere og flere boligejere får lån med negativ rente. Det håndteres forskelligt af realkreditinstitutterne. Foto: Sanne Vils Axelsen

Ca. 5.000 boligejere har udsigt til en positiv overraskelse. Der er tale om de Nykredit/Totalkredit-kunder, som skal have refinansieret deres F-kort-lån. De har udsigt til en rente på minus 0,21 pct., og det betyder bl.a., at kunder med afdragsfrie lån får en uventet gave i form af et ekstraordinært afdrag.

For et lån på 1 mio. kr. betyder det, at der afdrages ekstraordinært 170 kr. om måneden.

»De pågældende boligejere har aktuelt en rente på 0 pct., som gælder frem til 1. juli. Den negative rente vil få effekt fra 1. juli. Regner vi ud fra det aktuelle renteniveau, vil ydelsen stort set være uændret efter rentereguleringen, mens afdraget stiger med 170 kr. om måneden pr. mio. – også for et afdragsfrit lån,« fastslår seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Nykredit afholder i øjeblikket auktion over obligationerne bag F-kort-lånet. Konstruktionen bag lånet er speciel. Obligationen bag refinansieres hvert tredje år eller endnu sjældnere. Renten fastsættes hvert halve år og er baseret på den såkaldte Cita-rente.

Når obligationerne skal sælges, køber investorerne ikke pga. kursen, men på grund af et såkaldt rentetillæg. Dette rentetillæg er blevet fastsat mandag og endte på 0,21 pct.

Cita-renten er aktuelt minus 0,42 pct. Holder det til slutningen af juni, betyder det, at boligejerne får en rente på -0,42 pct. fratrukket rentetillægget på 0,21 pct. Det vil altså sige en rente på -0,21 pct. Rentetillægget går til investorerne. Derudover skal der betales bidrag til realkreditinstituttet.

Realkreditinstitutterne håndterer den negative rente forskelligt. I Nordea Kredit og Realkredit Danmark modregnes den negative rente i bidraget, mens man i Nykredit/Totalkredit og BRFkredit omregner renten til et ekstraordinært afdrag.

Det er første gang, Nykredit/Totalkredit refinansierer obligationerne bag F-kort-lånet. Rentetillægget blev lavere end ventet, og det kommer altså boligejerne til gode.

Obligationen, som der netop er refinansieret til med et rentetillæg på 0,21 pct., åbner samtidig for nye lån fra juli. Det erstatter det aktuelle rentetillæg på 0,65 pct.Dermed er der udsigt til mere end en halvering af rentetillægget på nye F-kort-lån fra juli. Det skal dog nævnes at, at lånet med rentetillæg på 0,65 pct. udbetales til en lidt højere kurs.

F-kort er arvtageren fra F1 for boligejere, som ønsker den korteste rentebinding. Netop F1 var på auktion i sidste uge, som bød på en ny F1-rekord på -0,14 pct. F3 og F5 endte på det næstlaveste nogensinde på henholdsvis 0,00 og 0,37 pct.

BRANCHENYT
Læs også