Privatøkonomi
0

Boligrenterne falder: Det skal du holde øje med

Udskiftning af eksisterende obligationer giver en ekstra livline.

Der har aldrig været så mange forskellige lånemuligheder som nu. Foto: Lars Krabbe

De konstant faldende boligrenter kan være en udfordring for de boligejere, der går efter et boliglån med mindst muligt kurstab. Men i år er der en ekstra livline. Den er opstået, fordi de eksisterende realkreditobligationer skal skiftes ud den 1. september.

Et eksempel er det populære 30-årige 2,5 pct. lån uden afdrag. Dette lån har konstant svinget omkring kurs 100. Så snart kursen er over, kan man ikke få tilbud i det længere. Men nu har man to muligheder. Det samme gør sig gældende for 2 pct. lånet med afdrag.

Hvis man skal hjemtage lånet inden 1. september har man i en periode to valgmuligheder og kan vælge det lån, der passer bedst. Frem til 1. september har de 30-årige boliglån udløb i 2047. Efter den dato udløber de i 2050. Obligationsserierne udskiftes altid hvert tredje år.

Her kan du vælge to versioner af samme 30-årige lån:

KursUdløb 2047Udløb 2050
2,5 pct. uden afdrag100,498,7
2,0 pct. med afdrag97,595,9

Her kan du vælge to versioner af samme 20-årige lån:

KursUdløb 2037Udløb 2040
1,5 pct. med afdrag98,196,3

Kilde: Nykredit

Det er ikke alle realkreditinstitutter, der har de nye obligationer klar, men det vil ske i løbet af sommeren. Nykredit har i øjeblikket tre af de nye obligationsserier i spil. Kurserne på dem er relativt høje.

Eksempelvis er tilbudskursen på det 30-årige 2,5 pct. lån uden afdrag tæt på 99 og dermed allerede attraktivt. Det naturlige alternativ til det eksisterende 2,5 pct. lån ville normalt være 2 pct. lånet. Men det er helt nede i kurs 95,9. Og selv om det er en pæn kurs, viser historien, at danske boligejere er ekstremt opmærksomme på at undgå kurstab.

Så i en periode vil der altså være ekstra alternativer. Hverken Nykredit eller Nordea Kredit forventer, at obligationen bag det eksisterende 2,5 pct. lån uden afdrag vil være åben tirsdag.

Efter at realkreditinstitutterne har åbnet at udstede obligationer med halve kuponrenter, skal der faktisk ikke så meget til, før der er skiftedag. Er man i tvivl om, hvilket lån man skal vælge, kan man altid vælge at få et lånetilbud. Tilbuddet gælder, selv om kursen på obligationen går over 100. Sker det, kan man indkassere en skattefri kursgevinst, fordi man får flere penge udbetalt, end da tilbuddet blev givet.

Det kan man udnytte eller få et nyt tilbud på en obligation, der har en endnu lavere kuponrente.

Hvis kursen falder, efter at tilbuddet er afgivet, kan man bare smide det væk og få et nyt. Man er ikke bundet af et lånetilbud, men det er realkreditinstitutterne.

BRANCHENYT
Læs også