Privatøkonomi

Er du førstegangskøber? Få styr på udbetaling og lånekrav

Hvordan kommer man ind på boligmarkedet i de store byer, tænker mange førstegangskøbere. Og nye tiltag gør det endda endnu sværere.

Arkivfoto: Jan Dagÿ/Polfoto

Når drømmelejligheden har fået et "til salg"-skilt på, så er det med at slå til. Men har du ikke fem procent til udbetalingen i din sparegris, så kommer du ingen vegne i banken og hos realkreditinstituttet.

Der er dog alligevel en måde at låne sig til de fem procent, siger direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.

- De fem procent er jo ikke et håndfast krav. Der er bare sådan, at du ikke må låne de fem procent i forbindelse med boligkøbet. Men du kan jo godt låne dem forud for boligkøbet. Så man kan optage en kassekredit nogle måneder før, man skal købe bolig, siger Curt Liliegreen.

Anbefalinger til udlån i vækstområder
  • De nye anbefalinger gælder kun København og omegn samt Aarhus.
  • Kun 15 procent af realkreditinstitutternes samlede udlån må fremover være højere end fire gang lånerens indkomst.
  • Indgrebet skal mindske risikoen for prisstigninger, som kan udvikle en boligboble.
Kilder: Curt Liliegreen, Lise Nytoft Bergmann.
Og den praksis kender boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann godt til.

- Det er jo en omgåelse af reglerne, og det er ikke det, som er hensigten, siger hun. Og det er heller ikke alle steder i landet, at den "fidus" er gangbar, mener hun.

- Når man først kommer op og skal købe en bolig til tre millioner kroner i Aarhus eller hovedstaden, så er det her nummer med lige at gå ned og få en kassekredit på 150.000, ikke noget man bare gør, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Derfor vælger mange førstegangskøbere at bede familien om hjælp til de fem procent, er Lise Nytoft Bergmanns erfaring.

Ud over at man skal stille med fem procent i udbetaling, så presser nye anbefalinger til realkreditinstitutterne førstegangskøberne yderligere.

Regeringen er kommet med en opfordring til realkreditinstitutterne om, at bremse op med hensyn til hvor meget boligkøbere må låne i forhold til deres indkomst. De nye anbefalinger kom for tre uger siden, og myndighederne vil holde øje med, at institutterne efterlever ønsket.

- Man anbefaler, at det er undtagelsen, at boligejerne får et lån, der er mere end fire gange så stort som deres årlige indkomst - med mindre hele lånet er med fast rente og afdrag, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Så skal man ud og købe en bolig på tre millioner, så skal man have en samlet familieindtægt på minimum på 750.000 kroner, siger hun.

Og disse anbefalinger er lavet for at dæmpe presset på det københavnske boligmarked og nedsætte risikoen for prisstigninger, som kan gå hen og blive en decideret boble på et tidspunkt, siger Curt Liliegreen.

- Lad os nu sige, at man er førstegangskøber og yngre, så er ens indkomst jo ikke blevet så høj endnu, så kan man let komme i den situation, at man rammer det her nye krav, og det vil de facto forhindre folk i at købe, siger han og fortsætter.

- Disse købere vil være tvunget til at købe billigere eller købe uden for København.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS transportbranchen, hvor el fra vindkraft skal danne grundlag for nye brændselsformer til transportsektoren.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også