Privatøkonomi

Sådan kan du spare tusindvis af kroner på kør selv-ferien

De danske skatteregler betyder, at man kan spare penge ved at tage firmabilen, hvis man skal på kør selv-ferie.

Man kan spare en del af udgiften til benzin på kør selv-ferien, hvis man har firmabil. Arkivfoto: Bo Svane

Det kan være en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden du beslutter dig for, om du skal tage den private bil eller firmabilen til Italien, Frankrig eller Italien på kør selv-ferie.

Der kan være flere tusinde kroner at spare på benzinregningen via skatten. Det er nemlig muligt at få Skat til at betale en del af benzinregningen, hvis du tager firmabilen på en ferie til udlandet. Det forklarer Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos rådgivnings- og revisionshuset BDO.

Ferie i firmabilen

Når man får stillet en fri bil til rådighed og betaler skat af bilens værdi, kan man som udgangspunkt bruge bilen, så meget man vil. Det samme kan ens familie.

Arbejdsgiveren kan dog sætte begrænsninger for den private brug, så man eksempelvis ikke må bruge firmabilen under ferie.

»Det dækker de situationer,  hvor man har en firmabil og en aftale med arbejdsgiveren om, at man selv skal betale benzin i forbindelse med ferie. Hvis man selv betaler benzinen under ferie, bliver man nemlig fuldt firmabilbeskattet, selv om man selv har båret en del af udgiften,« siger Henning Boye Hansen.

Dermed er der basis for at få nedsat sin firmabilbeskatning.

»Når man kommer hjem fra ferien, kan man aflevere bonerne på benzinkøb under ferien og få det refunderet, så det bliver ført over i arbejdsgiverens regnskab, og efterfølgende kan det blive modregnet i grundlaget for firmabilbeskatningen. Arbejdsgiveren har ikke nogen ulempe af det, for arbejdsgiveren bliver holdt skadesløs. Det, man får ud af det, er, at lønmodtageren får nedsat sin firmebilbeskatning med benzinregningerne,« forklarer Henning Boye Hansen.

Og det kan løbe op i flere tusinde kroner, hvis ferien går til Sydeuropa.

»Dem, der har firmabil, betaler typisk topskat. Det, man sparer, er dermed ca. 56 pct. af benzinregningen, så hvis man køber benzin for 1.000 kr., sparer man ca. 560 kr. i firmabilbeskatning,« siger Henning Boye Hansen.

Hvis du overvejer at tage firmabilen på ferie, har selskabet Leaseplan Danmark, der administrerer flere end 31.000 firmabiler for danske virksomheder og kommuner, et par råd:

  1. Tjek først med din arbejdsgiver, om det er tilladt at tage firmabilen på ferie. Her er det vigtigt at få overblik over, hvad din aftale inkluderer. Undersøg, hvilke forsikringer din arbejdsgiver har på bilen. Der vil ofte være en aftale med en bestemt vejhjælp eller forsikring gennem leasingselskabet, så husk at notere, hvem du skal kontakte ved skader eller ulykker.
  2. Mange arbejdsgivere tilbyder fri brændstof sammen med firmabilen. Dette gælder ofte også i udlandet. Undersøg, om din aftale inkluderer fri brændstof samt eventuelle udgifter til motorveje, tunneller, broer og færger. Hvis det ikke er tilfældet, kan du stadig opnå en god besparelse ved at få udgifterne trukket fra din bruttoløn som egenbetaling - så sparer du skatten. Husk i den forbindelse at betale brændstof med et brændstofkort. Tjek desuden, at dit brændstofkort virker i udlandet og hvilke tankstationer, din arbejdsgiver har en aftale med.
Læs også
Top job