Privatøkonomi

Forskellen på lægens og tømrerens pensionsalder er næsten halveret

Pensionsalderen stiger, og særligt de ufaglærte er længere tid på arbejdsmarkedet.

Artiklens øverste billede
Pensionsalderen er siden 2000 steget mere for faglærte og ufaglærte end for folk med lange videregående uddannelser. Foto: Arkivfoto.

Forskellen på, hvornår ufaglærte og personer med en lang videregående uddannelse trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, er siden 2000 næsten halveret.

Det viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Ved indgangen til dette årtusinde trak ufaglærte personer sig i gennemsnit fra arbejdsmarkedet som 62-årige, mens personer med en lang videregående uddannelse trak sig som 66-årige. I 2016 var afstanden næsten halveret, således ufaglærte i gennemsnit var 64,5 år, inden de forlod arbejdsmarkedet. For personer med en lang videregående uddannelse var tallet 66,75 år.

Og den mindre forskel er godt nyt for dansk økonomi, mener Jan V. Hansen, der er vicedirektør i Forsikring & Pension. Han peger bl.a. på efterlønsreformen fra 2011 som en af faktorerne.

»Men det kan også være, at virksomhederne er blevet bedre til at fastholde ældre med kortere uddannelser. En anden grund kan også være, at de faglærte og ufaglærte har et bedre helbred end tidligere generationer,« udtaler han i forbindelse med undersøgelsen.

Det har været diskuteret, om en forhøjelse af efterlønsalderen ikke blot ville skubbe folk over på andre overførselsindkomster. En undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2016 viser dog, at det ikke ser ud til at være tilfældet.

»Man kunne frygte, at den højere efterlønsalder betyder, at flere bliver syge eller må overgå til offentlig forsørgelse. Men de første erfaringer tyder indtil videre på, at helbredet kan holde til længere tid på arbejdsmarkedet,« udtaler Jan V. Hansen.

Her kan du se udviklingen i tilbagetrækningsstatistikken siden år 2000. Tallene viser den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder fra arbejdsmarkedet for personer over 59 år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.