Privatøkonomi

Nu gør høje boligpriser ondt: Københavnerne stuver sig sammen

Det kræver efterhånden to indkomster at købe en ejerbolig i København.

Det er blevet dyrt at bo i København, og det betyder, at indbyggerne har mindre plads til rådighed end andre steder i landet. Foto: Jens Dresling

De høje boligpriser i København begynder nu at gøre ondt. For at have råd til en ejerbolig er københavnerne nødt til at stuve sig sammen på få kvadratmeter. For mens den gennemsnitlige dansker har 52 kvm til rådighed til beboelse, må københavnerne nøjes med 40 kvm, viser tal fra Nykredit.

Udviklingen har taget fart de senere år i takt med, at priserne er steget i rekordtempo.

»De seneste års udvikling er blandt andet et udtryk for det pres, vi har set på det københavnske boligmarked. Efterspørgslen efter boliger har i høj grad oversteget udbuddet, og det har fået flere til at bo sammen på mindre plads og priserne på ejerboliger til at stige,« mener cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Vil man bo i København, er man nødt til at gå på kompromis og give afkald på plads, mener han.

Københavnerne har 40 kvm til rådighed pr. person. Blandt de fire største byer er det aalborgenserne, der med 52,1 kvm har flest kvm til rådighed. I Odense har indbyggerne 48,5 kvm, mens tallet for Aarhus er 45,6.

I 2010 havde københavnerne 42,2 kvm – altså godt et par kvadratmeter mere end i dag. På Frederiksberg ses en lignende udvikling, hvor indbyggerne nu har 2,5 kvadratmeter mindre per person i forhold til 2010. I de andre store byer, Odense, Aarhus og Aalborg, ligger størrelserne stabilt.

De høje boligpriser i København betyder, at flere har valgt at se sig om efter billigere boliger og flere kvadratmeter i god afstand fra hovedstaden.

I Nybolig mærker man stigende efterspørgsel fra københavnere i byer som Roskilde, Køge, Slagelse, Holbæk og Vordingborg.

»Der er fart på boligmarkederne i pendlerkommunerne, og Københavnerne udgør en ikke ubetydelig del af det aktuelle købersegment. Det er positivt, at folk finder nye muligheder og løsninger, og det er helt klart med til at skabe optimisme på de lokale boligmarkeder,« konstaterer relationschef i Nybolig, Thomas Hovgaard.

De høje priser i København har været med til at presse singlerne ud af byen. I dag er det for mange nødvendigt at have to indkomster for at få råd til en bolig i København.

Ifølge Nykredit vil udviklingen fortsætte. Presset på det københavnske boligmarked kommer i høj grad fra udviklingen i befolkningstallet, der i en årrække er steget i omegnen af 10.000 om året.

»Hvor det tidligere skyldtes stor nettotilflytning, har de stigende priser de seneste år igen fået folk til at flytte væk fra København, da der ofte er mere plads at få for pengene i omegnskommunerne. Dog ser vi, at der fortsat er rigtig mange mennesker, der trods de høje priser vælger at flytte til København, og netto er effekten stort set nul,« siger Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også