Privatøkonomi

Pensionsselskabet tog fejl af fødselsdagen - men skatteregningen hænger kunden på

Ny afgørelse viser, at selv om det er pensionsselskabet, der laver fejl, er det op til kunden at opdage det, hvis man overhovedet kan, vurderer skatteekspert.

Skat har kun meget lille spillerum til at lade selv åbenlyse fejl i pensionbeskatning gå om, viser ny afgørelse ifølge ekspert. Foto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup

En ny afgørelse fra Landskatteretten viser, at selv om pensionsselskabet laver fejl ved udbetalingen af en pension, kan det sagtens ende med at være kunden, der hænger på en større skatteregning.

Afgørelsen slår nemlig fast, at en fejl skal være så godt som 100 pct. entydig, før Skat kan lade nåde gå for ret, vurderer revisor og partner i PwC Per Ørtoft Jensen.

I den konkrete sag fik en pensionskunde på grund af en fejl hos sit pensionsselskab udbetalt sin kapital- og ratepension kort inden kunden fyldte 60 år i stedet for umiddelbart efter - og skulle derfor betale 49,8 pct. i skat i stedet for 37,3 pct.

Selv om kunden og selskabet tilbød at føre pengene tilbage, hjalp det ikke, for teknisk set er det muligt at bede om sin pension udbetalt tidligere - og dermed er der usikkerhed nok til, at Skat ikke kan lade det, der ellers ligner en fejltagelse, gå om, påpeger Per Ørtoft Jensen:

»Sagen ligner jo ret klart en fejl. Hvis personen havde haft alvorligt brug for pengene, kunne de f.eks. bare være lånt i banken i de næste seks måneder. Der er jo penge på vej ind, man kan låne imod. Det ser mere ud som om, at man - forståeligt nok - ikke havde haft i tankerne, at pensionsselskabet måske ved en fejl kunne komme til at anvende en forkert dato, og derfor ikke havde nærlæst datoerne yderligere.«

Ifølge Per Ørtoft Jensen viser afgørelsen - og en lignende en fra sidste år - at Skat ikke har meget råderum inden for loven på området, når fejlen bliver opdaget.

»Skat har godt nok siden slutningen af 90’erne åbnet op for at lade nogle helt åbenlyse fejl, som for eksempel penge der blev overført til den forkerte konto, blive rullet tilbage. Men hvis der er en lille mulighed for, at der ikke er tale om en åbenbar fejl, som ikke kan give anledning til tvivl, så er Skat nødt til at være ganske strikse,« siger han.

Afgørelsen gør altså helt klart, at kunderne skattemæssigt hænger på fejl begået af pensionsselskabet, med mindre de altså uden nogen tvivl overhovedet er en fejl. Så læs din pensionspost temmelig grundigt, lyder det fra Per Ørtoft Jensen:

»Bundlinjen her er, at man skal læse breve fra pensionsselskabet ret grundigt. For selv om man står i en situation, der umiddelbart – men ikke helt sikkert – ligner en fejl, så har Skat ikke mulighed for at rette op på sagerne, og så fanger bordet ellers,« siger han.

Læs også
Top job