Privatøkonomi

Ny ferielov: Nu skal nyansatte også have ret til betalt ferie

Et bredt flertal i Folketinget har lavet en aftale om en ny ferielov, der gør op med den nuværende måde at optjene og afholde ferie.

Fra 2020 kan man tage på betalt badeferie allerede det første år i ens ansættelse Foto: Manu Fernandez/AP Photo

Nyansatte skal også have ret til betalt ferie. Det mener et bredt flertal i Folketinget, der netop har indgået en aftale om en ny ferielov.

Med den nye ferielov går man væk fra den forskudte ferie og over i det, som i den nye lov kaldes "samtidighedsferie". Altså, at man som lønmodtager kan holde ferie med det samme, i takt med at man optjener den. F.eks. kan den ferie, man har optjent i februar, afholdes allerede i marts.

I dag optjenes ferien året før den afholdes. Det betyder, at lønmodtageren optjener ferie i kalenderåret fra 1. januar til 31. december, men at ferien først kan afholdes fra 1. maj til 30. april året efter. Denne model betyder, at man som nyansat må vente op til 16 måneder, før man første gang kan gå på betalt ferie.

»Alle mennesker, der arbejder, har ind imellem brug for at lade op og holde ferie. Det glæder mig derfor meget, at det på kort tid er lykkedes at indgå en bred politisk aftale, som sikrer, at nyansatte nu også kan holde betalt ferie,« siger beskæftigelseminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Den nye ferielov ændrer ikke på antallet af feriedage til rådighed og der er fortsat de samme regler for varsling af ferie som i dag - tre måneder for hovedferien og mindst en måned for en anden ferie. Der vil også fortsat være to former for feriebetaling: Ferie med løn og feriegodgørelse.

Loven træder først i kraft fra d. 1. september 2020, da de kollektive overenskomster skal have tid til at indrettes efter de nye regler. Inden loven træder i kraft, bliver der indført en "overgangsordning", som skal sikre, at overgangen mellem den nuværende og nye ferieordning sker så smidigt som muligt.

Bag aftalen er regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

BRANCHENYT
Læs også