Tech

Cambridge Analytica erklæret konkurs i USA

Tidligere på måneden gik det skandaleramte dataanalyseselskab, som lukker ned, konkurs i Storbritannien. Nu kom turen til USA.

Tidligere afviste Alexander Nix, administrerende direktør i Cambridge Analytica, at selskabet benytter sig af bestikkelse eller honningfælder. To måneder senere er han blevet afskediget, og Cambridge Analytica lukker ned. Foto: Christian Charisius/AP.

Torsdag aften indleverede dataanalyseselskabet Cambridge Analytica en formel konkursbegæring i New York. Det skriver Dagens Næringsliv i Norge.

Dermed er det massivt omtalte analyseselskab konkurs i USA, ligesom det tidligere blev det i Storbritannien. Konkursen kommer ikke som nogen overraskelse, da Cambridge Analytica tidligere på måneden offentliggjorde, at virksomheden er nødsaget til at lukke ned.

Nedturen sker i kølvandet på den store persondataskandale på Facebook, hvor Cambridge Analytica samlede oplysninger fra ca. 87 millioner brugere og solgte analyser på baggrund af materialet via en app, som som udgav sig for at være en personlighedstest. I virkeligheden blev brugernes oplysninger opbevaret.

Cambridge Analytica er eksempelvis knyttet sammen med den amerikanske Donald Trump, der samarbejdede med virksomheden under det amerikanske præsidentvalg i 2016. Her fik han psykologiske analyser af potentielle vælgere, hvilket eksempelvis muliggjorde mere målrettet annoncering på sociale medier. Cambridge Analytica nægter dog selv, at disse oplysninger blev benyttet under det amerikanske præsidentvalg.

Analyseselskabet, der også har fået opmærksomhed for sin rolle i Brexit, fortæller, at det bl.a. må dreje nøglen om grundet mediedækningen.

»Belejringen af mediernes dækning har drevet næsten alle selskabets kunder og leverandører væk,« skrev virksomheden i en udtalelse tidligere på måneden.

»Som følge heraf er det blevet besluttet, at det ikke længere er muligt at fortsætte med at drive virksomheden.«

Efter skandalen har Facebook strammet reglerne for beskyttelse af personlige oplysninger, og stifter Mark Zuckerberg har været til høring i EU-Parlamentet.

Læs også
Top job