Tech

Danskerne er vilde med smarte og stemmestyrede hjem: »Interessen har aldrig været større«

De seneste år har danske elektronikkæder oplevet en enorm vækst i salget af intelligente løsninger til boligen. Meget tyder på, at bl.a. stemmestyrede loftslamper og intelligente kaffemaskiner bliver en del af flere danske hjem fremover.

Elgigantens søsterbutik Elkjøp i Norge. Her er butikken indrettet med særligt fokus på fremtidens teknologiske løsninger. Et fokus, som på sigt også vil være at finde i Elgigantens danske butikker. Foto: PR

En elektronisk dørlås, stemmestyret belysning og køleskabe, der selv ved, hvornår der mangler mælk i lågen. Det er blot nogle af de intelligente løsninger, som de senere år er blevet en del af flere danske hjem.

Elgiganten er en af de butikskæder, som de senere år har oplevet stor vækst i salget af de højteknologiske produkter.

»Vi er inde i et sandt boom for tiden. Vi oplever en kæmpe interesse for de såkaldte smart home-produkter, som sælger rigtig godt, samtidig med at udvalget hele tiden bliver større,« siger Frederik Danvig, presseansvarlig hos Elgiganten.

For bare to år siden var de intelligente produkter ikke at finde på hylderne i Elgiganten. Men ifølge Frederik Danvig modtager butikkerne nu ugentligt smarte produkter, der kan gøre hverdagen lettere for de danske forbrugere.

Tendensen er den samme hos en anden af landets store elektronikkæder, Power.

»De intelligente løsninger rammer en bredere målgruppe end tidligere. Der har været en stor stigning i salget, og produkterne er ikke længere en nice-varegruppe, men interesserer den almindelige dansker,« siger Simon Frølich, salgsanvarlig hos Power.

Ifølge ham er omkring 1 ud af 10 produkter, som Power sælger, smart home-produkter.

Smart homes i fremtiden
  • Ifølge Simon Frølich, salgsansvarlig hos Power, begyndte danskernes interesse for smart homes med robotstøvsugere, -plæneklippere og lignende
  • Siden er produktgruppen udvidet til bl.a. at rumme køleskabe med videokamera, der kan se, hvornår der mangler varer, stemmestyrede lyspærer, alarmer, der kan frakoble, når man nærmer sig sit hjem og kaffemaskiner, der kan have friskbrygget klar, når man står op
  • De fleste af produkterne fungerer via en app-forbindelse eller små sensorer i hjemmet
  • Ifølge undersøgelsen fra 2017 - foretaget af vindueskoncernen Inwido - vil en ud af fire nordeuropæiske hjem i 2027 være smart homes.
  • Undersøgelsen er foretaget blandt 3.000 boligejere.

En undersøgelse fra 2017 viste, at 40 pct. af danskerne på daværende tidspunkt vidste, hvad et smart home er, mens 38 pct. gerne selv ville have et.

Særligt intelligente lyspærer, som kan tændes og slukkes via en app, er populære. Alene i Elgiganten er salget af lyspærerne steget med 300 pct. i løbet af de seneste to år.

»De intelligente produkter er spændende og med så stort et potentiale, at vi helt sikkert vil komme til at give dem mere plads og fokus i vores fysiske butikker fremover. Hverken interessen eller udbuddet har været større, end det er nu,« siger Frederik Danvig.

Både Elgiganten og Power vil fremover indrette sine butikker med et større fokus på den nye produktgruppe, lyder det.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også